Hoppa över navigering

Tio fakta om Helsingfors-Vanda flygplats – saker som du antagligen inte visste

Article published
17.06.2024 kl 12:30
Matkustaja katsoo ikkunasta ulos
Resa
Visste du att Helsingfors-Vanda flygplats har hundtoaletter? Och en tågstation som är lika hög som ett höghus?

Här är några fakta om Helsingfors-Vanda flygplats som vi tror att du inte visste.

  1. En hel våning för laddning av elbilar

Parkeringshus P2 på Helsingfors-Vanda har åtta våningar, varav en enbart är avsedd för laddning av elbilar. Vi har till och med solpaneler som används för att ladda bilarna. Totalt finns det hundratals laddningsstationer – vi har faktiskt laddningsplatser för elbilar i alla våra parkeringshus.

  1. Bastur i terminalen

Även om det kanske inte överraskar finländare, finns det mer än en bastu i terminalen på Helsingfors-Vanda flygplats. Basturna finns i några av loungerna, till exempel i Finnairs Business Lounge efter passkontrollen. Vi har även en ångfri bastu vid gate 40 om du vill prova denna finska upplevelse utan att svettas. Hur väldigt finska vi är!

sauna joulutuvassa
  1. Toaletter för husdjur

Våra pälsklädda vänner förtjänar också att resa bekvämt, eller hur? Helsingfors-Vanda flygplats erbjuder särskilda områden där husdjur kan ”gå på tuppen”. Vi kallar dem för hundtoaletter, och det finns en sådan precis utanför ankomsthallen och en inomhus, vid gate 51.

  1. Tungt tak av finskt trä

Om du nyligen har rest via Helsingfors-Vanda har du kanske lagt märke till det vackra trätaket i den nya avgångshallen. Taket är väldigt tungt, eftersom det är tillverkat av 500 unika finska granbitar. Taket skapar en imponerande men också mysig atmosfär som vi inte kan få nog av.

wooden ceiling
  1. Ett hotell på flygplatsen

Om du har en sen kvällsflygning eller tidig morgonflygning finns det ett hotell inne i terminalen på Helsingfors-Vanda. Du kan boka rum för hela natten eller bara några timmar och sova gott. Hotellet heter Comfort Hotel Xpress Helsinki.

  1. En tågstation 30 meter under jorden

Det finns en häftig tågstation på Helsingfors-Vanda som ligger 32 meter under flygplatsen. Vyn från toppen är spektakulär, och man kan åka glashiss hela vägen ner. Att ta sig till flygplatsen med tåg är populärt bland många av våra passagerare, eftersom det tar cirka 30 minuter att nå flygplatsen från Helsingfors centrum.

train station
  1. Nya regler i säkerhetskontrollen

Säkerhetskontrollen på Helsingfors-Vanda kan vara lite annorlunda än vad du är van vid. Du behöver inte längre ta ut elektronik eller vätskor ur väskan. Vi har den nyaste teknologin, så lägg bara in din väska för genomlysning och gå igenom kontrollen! Du kan ha upp till två liter vätska i handbagaget.

  1. Berömda snöplogar

Vi ligger i norr och vi vet vad du tänker – hur kan en flygplats hantera all is och snö? Det som kanske är extremt kallt och snöigt väder för vissa är en vanlig dag för oss. Vi har kompetens, snöplogar och avisningsutrustning som håller våra landningsbanor i sommarskick året runt. Med andra ord är vi ganska bra på det vi brukar kalla ”snowhow”.

lumiaura
  1. Uppställningsplattan är lika stor som 90 fotbollsplaner

Under de senaste åren har vi renoverat såväl vår terminal som vår uppställningsplatta och våra rullbanor, det vill säga de områden där flygplan parkeras och lastas. Uppställningsplattan är det man ser när man tittar ut genom fönstret inne i terminalen. Storleken på vår renoverade uppställningsplatta är ”ganska blygsam” – den motsvarar storleken på nittio fotbollsplaner!

  1. Food Court i gateområdet

Efter säkerhetskontrollen kan du besöka vår nya Food Court Airside! De sex restaurangerna har ett gemensamt sittområde och serverar måltider för alla smaker. Njut av maten i Bastard Burgers, Pala Pizza Bar, Tori Kitchen & Café, Fafa's, Asian Kitchen och Robert's Coffee.

Denna artikel publicerades första gången i oktober 2022. Efter det har den uppdaterats vad gäller lounger och restauranger.