Hoppa över navigering

Finavias investering på Kuusamo flygplats är klar – flygtrafiken fortsätter 16.8.2023

Pressmeddelande
Article published
15.08.2023 kl 13:15
Kuvassa näkyy Kuusamon lentoaseman kiitotietä ja taustalla terminaalirakennus.
Ansvar
Flygplatsbolaget Finavia har genomfört en investering på 2,5 miljoner euro på Kuusamo flygplats. Under renoveringen ersattes landningsbanans ljussystem och uppställningsplattan och rullbanan fick en ny beläggning. I och med investeringen kommer Kuusamo flygplats att vara färdig för den nya vintersäsongen.

– Renoveringen av Kuusamo flygplats gick bra. Vi höll oss till tidtabellen och budgeten, och vi kommer att kunna öppna flygplatsen för flygtrafik onsdagen den 16 augusti 2023, säger Jonna Pietilä, Finavias regionchef för Lapplands flygplatser.

Av investeringens totala värde anslogs mindre än två miljoner euro till ett nytt ljussystem på landningsbanan, som genomfördes med hänsyn till miljön. Totalt installerades 160 nya energieffektiva LED-lampor på landningsbanan. Energieffektiviteten hos de nya lamporna är 50 procent bättre än hos lamporna som nu togs ur bruk.

Utöver landningsbanans ljussystem innefattade sommarens renoveringsarbete även beläggning av en del av uppställningsplattan och hela rullbanan. Förbättringarna som gjorts på uppställningsplattan och landningsbanan är en del av flygplatsinfrastrukturens underhåll och gör det möjligt för flygbolagen att fungera smidigt.

Kuusamo flygplats har en livlig vintersäsong, under vilken många reguljära och charterflyg anländer från Europa. År 2022 reste över 117 000 resenärer via Kuusamo flygplats, med totalt 765 inrikes- och internationella passagerarflyg. Under januari–juni 2023 var antalet passagerare 66 185, en ökning med 8,5 procent jämfört med samma period året innan.

– Lapplands magi lockar turister till Kuusamo. Det är mycket viktigt att flygplatsen fungerar smidigt för både flygbolagen och resenärerna. Utvecklingen av turismen i Lappland är ett gemensamt mål för många aktörer. På Finavia vill vi garantera att flygplatsen är redo att välkomna resenärer till Lappland och Kuusamo, fortsätter Pietilä.

Flera lokala företag i Kuusamoområdet deltog i renoveringen. Dessutom deltog Finavias arbetstagare från flygplatserna i Kuusamo, Uleåborg och Kajana i genomförandet av projektet.

Huvudsyftet med Finavias pågående ansvarsprogram är att minska flygplatsernas koldioxidutsläpp till nettonollnivå före utgången av år 2025. På flygplatserna i Kuusamo, Kittilä, Rovaniemi och Ivalo kommer nettonollnivån att nås redan i slutet av 2023.

Finavia arbetar aktivt med att bygga upp flygförbindelser och utveckla flygplatsernas infrastruktur och servicenivå för att tillgodose internationella passagerares behov och önskemål.