Hoppa över navigering

Helsingfors-Vanda flygplats återigen bäst i Europa

Pressmeddelande
Article published
11.03.2024 kl 08:00
Helsinki-Vantaan lähtöaulan sisustusarkkitehtuuri
Resa
Passagerarna har utsett Helsingfors-Vanda flygplats till den bästa flygplatsen i Europa när det gäller kundupplevelse i storleksklassen 15–25 miljoner passagerare. Flygplatspriset ASQ (Airport Service Quality) som tilldelades flygplatsbolaget Finavia grundar sig på en internationell undersökning, som årligen omfattar 400 flygplatser i 95 länder.

– Vi är oerhört tacksamma för denna utmärkelse och stolta över att vårt arbete för en förstklassig kundupplevelse också uppmärksammas internationellt. Vi har långsiktigt lyckats höja nivån på kundnöjdheten på Helsingfors-Vanda, och ASQ-undersökningens resultat för 2023 är det högsta i flygplatsens historia, säger Finavias vd Kimmo Mäki.

Utveckling av kundupplevelsen var kärnan i det mest omfattande utvecklingsprogrammet i Helsingfors-Vandas historia, genom vilket flygplatsen förnyades helt. Finavia slutförde det tioåriga utvecklingsprogrammet framgångsrikt i fjol, då bland annat totalt 26 butiker, restauranger och kaféer öppnades på flygplatsen, mängden vätskor som tillåts i säkerhetskontrollen höjdes till två liter och bagagelogistiken moderniserades med ny utrustning och nya faciliteter.

Priset tilldelas årligen av den internationella huvudorganisationen för flygplatser, Airports Council International (ACI). Priset baseras på kontinuerlig mätning av kundnöjdhet och servicekvalitet.

I ASQ-undersökningen utvärderar flygpassagerarna 30 olika tjänstekategorier i olika skeden av passagerarvägen. Till dessa hör bland annat vägledning, kundtjänst, incheckning samt shopping- och matmöjligheter. Cirka fyra tusen flygpassagerare intervjuas varje år på Helsingfors-Vanda för undersökningen.

– Ett stort tack till alla Finavia-anställda och hela flygplatsgemenskapen för arbetet som vi gör tillsammans för smidigt resande och en bra kundupplevelse. En kundupplevelse i världsklass består av många delar, vilka varje företag och personerna som är verksamma på flygplatsen kan påverka genom sin egen verksamhet, fortsätter Mäki.

Finavia har vunnit ASQ-priset fem gånger under de senaste sex åren. Helsingfors-Vanda har fått priset åren 2018, 2019, 2020, 2022 och 2023.

Även affärsresenärer rankar Helsingfors-Vanda flygplats bland de bästa i världen. Helsingfors-Vanda flygplats rankades bland de fem bästa i världen på en lista som publicerades i slutet av februari.