Hoppa över navigering

Helsingfors-Vanda flygplats utsågs till världens femte bästa flygplats för affärsresenärer

Pressmeddelande
Article published
06.03.2024 kl 08:56
Helsinki-Vantaan lähtöaula
Resa
Affärsresenärer har utsett Helsingfors-Vanda flygplats till den bästa flygplatsen i Europa. Helsingfors-Vanda flygplats rankades som nummer fem i världen och är den enda europeiska flygplatsen på listan. Flygplatsbolaget Finavia har beaktat även affärsresenärernas behov på förnyade Helsingfors-Vanda.

Helsingfors-Vanda flygplats har år efter år behållit sin starka ställning i internationella bedömningar som en av världens bästa och av passagerarna mest uppskattade flygplatser. År 2023 flög 15,3 miljoner passagerare via Helsingfors-Vanda, varav ungefär en fjärdedel var affärsresenärer.

Utöver Helsingfors-Vanda har affärsresenärerna rankat Noi Bai internationella flygplats i Vietnam, Changi flygplats i Singapore, Hongkongs internationella flygplats i Kina och Hamads internationella flygplats i Qatar bland de fem bästa flygplatserna.

Passagerarnas bedömningar av flygplatserna samlades in av det internationella företaget för flygpassagerarbedömningar och passagerarforskning, Skytrax. Listan över världens bästa flygplatser enligt affärsresenärer publicerades av BusinessFinancing i slutet av februari.

– Vi vill ge alla våra passagerare en smidig kundupplevelse. Vi arbetar dagligen med att förbättra kundupplevelsen och undersöker aktivt affärsresenärers behov, bland annat för att göra deras upplevelse på flygplatsen så smidig som möjligt. Enligt undersökningar uppskattar affärsresenärer den förnyade terminalen samt incheckningens och säkerhetskontrollens effektivitet. Dessutom är smidig passage genom gateområdet och vår personals professionalism något affärsresenärerna värderar, säger Ulla Serlenius, Finavias flygplatschef för Helsingfors-Vanda.

På Helsingfors-Vanda flygplats beaktas affärsresenärernas behov på många olika sätt. Till exempel i avgångshallen erbjuder flygbolagen priority-tjänster, såsom en egen incheckningsdisk för affärsresenärer samt tillgång till priority-säkerhetskontroll och flygplatsens lounger.

I ankomsthallen på Helsingfors-Vanda flygplats betjänar ett flygplatshotell, som erbjuder totalt tio arbets- och vilrum. Det finns också tre tysta arbetsrum i gateområdet som kan reserveras för personligt bruk.

Helsingfors-Vanda har totalt fem populära lounger, varav tre kommer att förnyas under sommaren 2024.

– Vi vill ge våra passagerare möjlighet att fräscha upp sig och arbeta under resan. Loungerna på Helsingfors-Vanda kommer att utvidgas under sommaren, och två helt nya koncept kommer att läggas till urvalet.

Dessutom betjänar Finavias Premium-parkering i ett förstklassigt läge på terminalens bottenvåning. Parkeringsområdet har en egen hissanslutning till avgångshallen och ett hundratal laddningsstationer för elbilar. Tilläggstjänsterna innefattar en biltvätt samt en däckbytes- och förvaringstjänst.

Finavias historiska utvecklingsprogram på Helsingfors-Vanda, där flygplatsens avgångs- och ankomsthallar, parkeringsområden, terminal samt tjänster förnyades, slutfördes på hösten 2023. Resultaten återspeglas i passagerarnöjdheten: Under de senaste åren har Helsingfors-Vanda flygplats utsetts till bästa flygplats i Nordeuropa (2018, 2020, 2022) och bästa flygplats i Europa i sin storleksklass (2018, 2019, 2022).

BusinessFinancing: Världens bästa flygplatser enligt affärsresenärer