Hoppa över navigering

Rovaniemi är mycket mer än jultomtens hemstad – se våra tips för upplevelser året runt i den arktiska huvudstaden

Article published
21.02.2024 kl 13:30
Rovaniemen kesämaisema
Destinationer
Rovaniemi erbjuder mångsidiga fritidsaktiviteter under alla årstider, och i dess omgivningar kan man njuta av inte bara den magnifika naturen i Lappland, utan också olika butiker och kultur. Kolla in våra tips för oförglömliga upplevelser som är lättillgängliga från Finavias flygplats i Rovaniemi.

De varierande årstiderna i Lappland erbjuder unika upplevelser för varje resenär, oavsett vilken tid på året man reser dit. Rovaniemi flygplats ligger bara 10 kilometer från stadens centrum, och längs vägen kan man till exempel stanna upp i jultomtens verkstadsby och träffa honom – den enda riktiga jultomten.

Under de senaste åren har turismen ökat kraftigt, vilket har utökat serviceutbudet i Rovaniemi. Polcirkelns område har utvecklats och där finns nu övernattningsmöjligheter i form av allt från hotell till stugor och Tree house-sviter till glasigloor. Visste du att Rovaniemi är den till ytan största staden i Europa?

Rovaniemen joulupukin pajakylän sisäänkäynti.

Bild: Joulupukin Pajakylä / Visit Finland.

Rovaniemi flygplats förbinder Lappland med Europa med många direkta ruttförbindelser och charterflyg. Under vintersäsongen 2023–2024 är Rovaniemi kopplat till olika delar av Europa med så många som 24 direkta ruttförbindelser. Dessutom flyger Finnair från Helsingfors-Vanda till Rovaniemi upp till 50 gånger per vecka.

Vandra i den fantastiska naturen i Lappland

På våren och sommaren lönar det sig att pröva på forsränning i älven Raudanjoki. På vintern finns Finlands bästa ställe för isklättring i Korouoma som är ett fint besöksmål även på sommaren.

Järvimaisema Rovaniemellä kesällä

Bild: Rovaniemi / Visit Finland, Falke Sports.

Snöskoteråkning är populärt i Rovaniemi. Det går att hyra snöskotrar för eget bruk eller delta i snöskotersafarier. Snöskotersafarier finns i alla former, allt från korta turer för nybörjare till långa snöskoterfärder som tar många timmar.

Auttiköngäs är ett vackert utflyktsmål under alla årstider. Där finns ett av Finlands vackraste vattenfall och möjlighet att njuta av lugnet i urskogen. På området finns även ett utsiktstorn och därifrån kan man beundra områdets övriga skogklädda höjder och urskogar.

Området Kaihuanvaara är däremot Rovaniemis dolda pärla. Det ligger 60 kilometer österut från Rovaniemi vid Kemi älv. På vintern är dess krön täckt av snötyngda träd och på sommaren finns det mångsidiga vandringsleder som är väl värda att bekanta sig med.

Kodassa keskellä lumista metsää.

Bild: Visit Finland, Juho Kuva.

Rovaniemen kesämaisema ja patikoija

Bild: Rovaniemi / Visit Finland.

Lapplands skidorter och nationalparker ligger bara ett par timmar bort

Ounasvaara friluftsområde ligger ett stenkast från stadens centrum, och där finns slalombackar, skidspår, vandringsleder, löprundor och terrängcykelleder. Dessutom ligger nästan alla skidorter i Lappland högst ett par timmars bilresa bort, vilket gör Rovaniemi till ett utmärkt resmål om man vill besöka mer än en destination i Lappland på sin resa.

Från Rovaniemi flygplats ordnas direkta busstransporter till exempel till skidorten Ruka i Kuusamo och Pyhä-Luosto nationalpark, där man kan hitta Pyhä skidort med sina magnifika fjäll.

Ounasvaara Lapissa.

Bild: Ounasvaara / Visit Finland, Vastavalo, Marko Junttila.

Pyhä-Luoston kesämaisema ja patikoija reppu selässä

Bild: Pyhä-Luosto / Visit Finland.

Njut av kultur vid polcirkeln

I kulturcentret Korundi kan man njuta av utställningarna i Rovaniemis konstmuseum och det mångsidiga konsertutbudet. I museet och vetenskapscentret Arktikum har man chansen att uppleva det nordliga områdets historia, natur och kultur. Redan byggnaden i sig gör Arktikum väl värd ett besök.

Arktikum Rovaniemellä.

Bild: Arktikum / Visit Finland.

I vetenskapscentret Pilke får du veta mera om hållbar användning av skogarna i norr, skogsodling och produkter från skogen.

För vänner av arkitektur

Arkitekten Alvar Aalto ritade stadsplanen för Rovaniemi centrum, också känd som ”renhornsplanen”. I planen ligger centrum inne i renens huvud, och vägarna som går mot norr, väst och öst bildar hornen.

Det finns också en ansenlig mängd byggnader som ritats av Alvar Aalto i staden. Utöver bostadshus skapade Aalto Rovaniemi kultur- och förvaltningscentrum, som består av Rovaniemi stadshus, stadsbibliotek och kongresscentret Lappia-talo, där även stadens teater finns.

Läs mer:

Lapplands åtta årstider: på midvintern är vintern som bäst

Visit Rovaniemi

Huvudbild: Rovaniemi / Visit Finland.

Artikeln publicerades första gången 20.01.2021.