Smidig resa med skidutrustning i bagaget

Ska du åka med flyg på skidsemester norrut eller till Mellaneuropa? Ta hjälp av nedanstående komihåglista så går resan både snabbt och smidigt! Vi har sammanställt listan särskilt med skid- och utförsåkare i åtanke.

När du reser med inrikesflyg bör du i förväg kontrollera med ditt eget flygbolag att skidorna ryms med i flygplanet. I mindre flygplanstyper finns det inte alltid plats för specialbagage i lastrummet.

Så här packar du skid-, snowboard- och slalomutrustning

Ta inte med dig vallaväck eller andra vallaborttagningsmedel, skidvalla med fluor, värmare eller låsspray. De får inte medföras i flygplan. Kontrollera att inga har blivit kvar i skidpåsarna.

Packa skidor och snowboards i transportpåsar avsedda för ändamålet. Ta bort alla gamla bagagelappar och lösa remmar. Knyt ihop remmar och snören så att de inte fastnar på bagagebandet.

Om du tar ett lavinpaket med dig ska du uppge detta redan när du bokar resan eller senast vid incheckningen, eftersom du ska ha tillstånd av flygbolaget för att ta med det.

  • Transportera ryggsäcken och patronerna tillsammans. Du kan antingen ta med dem som kabinbagage eller lämna in dem som lastrumsbagage.
  • De uppblåsbara kuddarna i lavinpaketet ska ha ventiler för trycksänkning.

Anvisningar för packning av stormkök, tändstickor och knivar hittar du på komihåglistan för jägare och friluftsmänniskor.

Så här gör jag vid säkerhetskontrollen

Kontrollera vad du kan ta med på flyget