Vem kan göra inköp på flygplatsen?

Alla passagerare kan göra inköp på flygplatsen och utnyttja tjänsterna.

  • Passagerare som reser utomlands kan göra förmånliga inköp i alla butiker. När du flyger utanför EU, till Kanarieöarna eller till Åland är inköp av alkohol och cigaretter skattefria.

  • Inrikespassagerare kan också göra inköp i vilken som helst av flygplatsens butiker. Undantaget är att inrikespassagerare inte kan köpa alkohol eller tobaksvaror i duty free butiker.

  • Alla ankommande passagerare har rätt att göra inköp i alla butiker som ligger i terminalen. Ankommande passagerare betjänas också av butik som ligger vid bagagebanden. Resenärer från utlandet kan köpa alla varor, men resenärer inom Finland har inte rätt att köpa alkohol eller tobaksvaror i duty free butiker.

Sök efter kaféer, restauranger, butiker och andra tjänster på Helsingfors-Vanda

Produkter som köps på flygplatsen kan tas till kabinen

Kosmetika, parfymer och alkoholprodukter som köps i området efter säkerhetskontrollen får tas med till flygplanets kabin.

  • Om du byter plan ska du vid kassan visa alla biljetter ända fram till din slutdestination. Butikerna på Helsingfors-Vanda packar inköp som innehåller vätskor för anslutande flyg i enlighet med EU:s bestämmelser.
  • Om du byter flygplan utanför EU ska du ta reda på i förväg med ditt flygbolag vilka regler som gäller vätskor i landet. Reglerna för vätskor kan skilja sig från reglerna inom EU.

Butiker och andra servicepunkter som är belägna före säkerhetskontrollen kan användas av alla mottagare, eskorter och passagerare.

Mer information om vätskebegränsningar och säkerhetskontrollen