Resa med barn

Vad ska barnfamiljerna tänka på inför resan? Här får du bra tips om vad du kan göra med dina barn på flygplatsen och vilka tjänster som Finavias flygplatser erbjuder åt barn och deras föräldrar.

Packning

Då hela familjen reser har packandet sina egna finesser. Det finns många sätt att packa och oftast märker man i destinationen att man har packat med för mycket. Enligt många erfarna resenärer lönar det sig att dela resväskans innehåll i mindre, kompakta delar. Man kan till exempel använda Minigrip-påsar i olika storlekar och tömma luften ur påsen då man lagt in varorna.

Det är bra att låta barnen öva på att packa sina egna saker. Barn i skolålder kan redan själv skriva en lista som kan gås igenom tillsammans med en vuxen.

Glöm inte att packa med böcker, spel eller annat för småpassagerare att syssla med på flyget och flygplatsen.

Incheckning

Incheckningen sker enligt anvisningar från det flygbolag som ni ska resa med. Flera flygbolag ger möjlighet att checka in på nätet eller vid automat på flygplatsen.

Pröva automater även på familjeresor, de gör resandet smidigare. Incheckningsautomaterna hittar du i avgångshallen på flygplatsen. Det ät lätt som en plätt att använda automaterna och vi hjälper gärna till!

Sitt- och barnvagnar

Flygbolagen har olika sätt att hantera barnvagnar. Du kan fråga ditt flygbolag om tips på packandet redan i förväg eller senast vid incheckning.

Packa sittvagnar och barnvagnar som ska checkas in i en skyddspåse. En del flygbolag ger passagerarna en påse gratis vid incheckningen.

Om du måste lämna in barnvagnen redan vid incheckningen, kan de små passagerarna fortsätta resan i terminalen med flygplatsens sittvagn.

Säkerhetskontroll

Säkerhetskontrollen är en spännande plats. Säkerhetskontrollanterna hjälper gärna passagerare som reser med barn.

Även mjukisar och andra leksaker får gå genom säkerhetskontrollen, vilket är bra att berätta för barnen i förväg.

Barnmat för en baby kan föras genom säkerhetskontrollen. En baby anses vara ett barn under 2 år som reser med så kallade spädbarn biljett och har inte en egen sittplats. Kom dock ihåg att ta ut maten ur handbagaget vid säkerhetskontrollen och visa den för säkerhetskontrollanten. Mat och vätskor kan transporteras i handbagaget så mycket som behövs under resan.

Pass för barn

Enligt nya passbestämmelser ska även barn ha ett eget pass.

Mat för små passagerare på flygplatsen

Barnmat och nappflaskor kan värmas upp på alla restauranger och kaféer på flygplatsen.

För äldre barn kan du fråga efter lämpliga portioner på restauranger och kaféer. Du kan även ta kontakt i förväg – kontaktuppgifterna finns på vår webbplats.

Barnskötrum

Det är smidigt att byta blöja på flygplatsens toaletter, som har antingen ett skilt skötrum eller ett skötbord.

Skåda flygplan

En av de viktigaste aktiviteterna på flygplatsen är förstås att skåda olika flygplan. Det är trevligt att beundra tillsammans flygplanens färger, motorer och långa vingar.

Gratis wifi-anslutning

Att lyssna på videor, barnprogram eller barnsånger med till exempel surfplattan är lätt. Snabb och gratis wifi-anslutning utan registrering är tillgänglig såväl för små, medelstora som större passagerare.

Har du fler frågor?

Om du fortfarande undrar över något, kan du fråga informationen på din flygplats i förväg. Vår personal hjälper gärna barnfamiljer även på plats. Välkommen!