Skip navigation

Tutustu lentoasemien automaattipalveluihin

Article published
1.2.2013 at 07:36
Kuvitus matkustajapolusta lähtöselvityksestä koneeseen nousuun.
Modernilla lentoasemalla liikkuminen kohti konetta sujuu nopeasti ja vaivattomasti. Helsinki-Vantaalla sujuvuutta lisäävät henkilökohtaisen asiakaspalvelun lisäksi erilaiset automaatit.
  1. Lähtöselvityksen voi tehdä jo ennakkoon kotona tai työpaikalla tai vaikkapa mobiilisti matkalla kohti lentoasemaa. Tarvitaan vain internetyhteys lentoyhtiön sivuille. Lähtöselvityksen voi tehdä automaattisesti myös kentällä: lähtöselvitysautomaatilla ei tarvitse jonottaa.
  2. Kun lähtöselvitys on tehty automaatilla tai internetissä, voi matkatavarat jättää ruumassa kuljetettavaksi Bag Drop -automaatin kautta. Palvelu on tällä hetkellä käytössä SAS:n ja Norwegianin matkustajille. Matkatavaratarra kiinnitetään lähtöselvitysautomaatilla laukkuun, siirrytään Bag Drop -automaattitiskille ja laukku laitetaan hihnalle, jossa matkustaja skannaa lähtöselvitysautomaatista tulostamansa matkatavaratarran. Hihna lähtee liikkeelle ja laukku kohti ruumaa.
  3. Turvatarkastukseen on myös tulossa siirtymistä nopeuttavia uudistuksia. Käsimatkatavarat kulkevat läpivalaisun läpi ja matkustajat metallinilmaisinportin läpi kuten nykyäänkin. Jos lisätarkastuksia ei tarvita, matkustaja pääsee linjastolla eteenpäin nopeasti ilman pysähdyksiä. Jos läpivalaisuvaiheessa kuitenkin huomataan jokin aine tai esine, joka vaatii tarkastuksen, käsimatkatavarat ohjautuvat eri hihnalle ja ne tutkitaan käsin yhdessä matkustajan kanssa. Jos metallinpaljastinportti puolestaan piippaa, matkustaja ohjataan tarkistettavaksi. Turvatarkastuksen jonotusajan voi tarkistaa Helsinki lentoaseman responsiivisilta internetsivuilta millä tahansa päätelaitteella ennen terminaaliin tuloa. Ruuhkatunteina palvelu auttaa valitsemaan turvatarkastuspisteen, jossa on vähiten jonoa.
  4. Jos lento suuntautuu schengen-alueen ulkopuolelle, matkustaja kulkee passintarkastuksen läpi ennen lähtöportille menoa. Helsinki lentoasemalla on passiautomaatteja enemmän kuin millään muulla lentoasemalla Euroopassa, yhteensä 30. Niitä voivat käyttää Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen sekä Sveitsin kansalaiset. Tällä hetkellä myös japanilaiset voivat käyttää passiautomaattia. Automaattinen rajatarkastusjärjestelmä perustuu matkustajan biometriseen tunnistamiseen, jossa automaatti vertaa reaaliaikaisen kasvokuvan yksilöllisiä mittasuhteita passin sirulla olevaan kuvaan. Biometrisessä passissa on mikrosiru, jonka tiedot laitteen lukija tarkastaa.


Tulevaisuudessa automaatio voi tuoda sujuvuutta lentomatkustuksen muihinkin vaiheisiin. Esimerkiksi turvatarkastukseen mentäessä matkustajan matkustusoikeus tarkastetaan matkalipusta tai boarding-kortista automaateilla, jotka lukevat viivakoodin ja päästävät matkustajan turvatarkastukseen. Myös koneeseen noustaan automaattisesti. Tällöin lähtöportin automaatit lukevat boarding-kortissa olevan viivakoodin ja päästävät matkustajat koneeseen.


Parkkipaikka hakusessa?

Helsinki Airportin internetsivuilla voi tarkistaa lentoaseman parkkipaikkatilanteen ennakkoon. Palvelun kautta voi varmistua siitä, että halutulla pysäköintialueella on tilaa eikä aikaa tarvitse varata parkkipaikan etsimiseen. Lähitulevaisuudessa parkkipaikan voi myös varata itselleen internetin kautta. www.helsinkiairport.fi

Teksti: Tiia Soininen
Kuvitus: Birit Sarre

Kehitys Matkustus