Nopeat ja sujuvat yhteydet Aasiaan tarjoava Helsinki-Vantaa on Pohjois-Euroopan johtava kaukoliikennekenttä ja suosittu vaihtoasema. Aasian ja Euroopan välisen liikenteen ennustetaan kasvavan voimakkaasti tulevina vuosina.

Joka kolmas vaihtomatkustaja valitsee jatkoyhteytensä lentoaseman perusteella.

Kilpailu lentoasemien välillä kiristyy, ja matkustajista kilpaillaan aiempaa kiivaammin. Siksi mittavia kehityshankkeita on käynnissä useilla eurooppalaisilla lentoasemilla.

Liikenteen sujuvuus, palvelujen houkuttelevuus ja lyhyet vaihtoajat merkitsevät lentoasemille entistä enemmän. Pysyäksemme mukana kilpailussa on Helsinki-Vantaan toimintoja ja palveluja kehitettävä entistäkin paremmiksi.

Lue lisää: Näin Helsinki-Vantaa laajenee ja kehittyy

Kehitysohjelma on myös kansallinen investointi

Kansainvälisesti kilpailukykyinen lentoasema on koko Suomen hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Lentoliikenne on iso työllistäjä ja merkittävä veronmaksaja. Tällä hetkellä Helsinki-Vantaan lentoasema työllistää suoraan tai välillisesti noin 15 000 henkilöä.

Investointien pääpaino on Helsinki-Vantaalla, mutta myös muita lentoasemaverkostoon kuuluvia kenttiä kehitetään. Lentoasemilla tehdään korjaus- ja ylläpitotöitä kuten kiitoteiden päällystyksiä ja terminaalirakennusten ylläpitoa.

Kehittäminen saatiin käyntiin valtion myöntämän 200 miljoonan euron pääomituksen turvin. Sen ansiosta Finavian omavaraisuusaste ja mahdollisuudet ottaa velkaa ovat parantuneet. Finavian tulee palauttaa valtion sijoitus takaisin lentoaseman liiketoiminnan tuotoilla.

Tiesitkö?

  • Lentoliikenne työllistää suoraan tai välillisesti 100 000 ihmistä.
  • Lentoliikenteen osuus Suomen BKT:sta on 3,2 %.
  • Ilmailualan valtiolle maksamat suorat ja välilliset verot ovat 2,5 miljardia euroa.
  • Kehitysohjelma synnyttää Helsinki-Vantaalle 5 000 uutta, pysyvää työpaikkaa.
  • Rakennusaikana työllisyysvaikutus on 14 000 henkilötyövuotta.