Terveysturvallisuus on osa Finavian vastuullisuutta

Terveysturvallisuudesta huolehtiminen on meille ensisijaisen tärkeää. Olemme koronapandemian myötä kehittäneet lentoasemiemme toimintoja sekä panostaneet uusiin toimenpiteisiin ja palveluihin, jotta lentoasemillamme on turvallista tehdä töitä ja matkustaa.

Finavian hygienia- ja väljyyssuunnitelma pandemiatilanteissa

Pandemiatilanteessa lentoasemayhtiö Finavia ottaa käyttöön lentoyhtiöiden kanssa yhdessä sovitut erityisjärjestelyt.

Suunnitelma sisältää toimenpiteet, joilla varmistetaan hygieniataso ja turvavälien säilyminen terminaalissa, lentokoneeseen siirryttäessä ja koneesta poistuttaessa.

Hygienia- ja väljyyssuunnitelma koskee kaikkia Finavian lentoasemia. Toimenpiteitä voidaan kuitenkin sopeuttaa käytäntöön lentoaseman toiminnan laajuuden mukaan sekä toteuttaa kohdennettuja toimenpiteitä alueellisten terveysviranomaisten toiveiden mukaan.

Finavia noudattaa kaikessa toiminnassaan - myös pandemiatilanteissa - ilmailualan kansainvälisiä suosituksia sekä kansallista ja EU-tasoista lainsäädäntöä ja viranomaisten ohjeita. Lisäksi Finavia on sitoutunut Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n suosituksiin.

Finavian toimet ja järjestelyt koronapandemian aikana

Finvia aloitti koronavirustilanteen tarkan seuraamisen tammikuusta 2020 lähtien. Seuraamme tilannetta edelleen, vaikka matkustusrajoitukset ja muut viranomaisohjeet ja -suositukset on poistettu.

Käynnistimme ensimmäisten suomalaisten yritysten joukossa tammikuussa 2020 varautumisen epidemiaan ja siirryimme poikkeustilajohtamiseen. Aloitimme tehostetut siivoukset ja käsidesin jakelun. Käynnistimme samaan aikaan koronaan liittyvän matkustajatiedotuksen.

Noudatamme Suomen terveysviranomaisten ohjeita ja huomioimme kansainväliset suositukset, mutta teemme koko ajan myös proaktiivisesti lukuisia omia toimenpiteitämme ja kehitämme palveluitamme.

Finavia on osakeyhtiö, jolla ei ole viranomaisvaltuuksia.

Hygieniasta huolehtiminen normaali- ja pandemiatilanteessa

  • terminaalien tehostetut siivoukset ja pintojen desinfiointi
  • käsidesin jakelu
  • asiakaspalvelupisteiden pisarasuojat
  • turvatarkastuksen tavaralaatikoiden ja liukuportaiden käsikaiteiden puhdistus UVC-teknologialla
  • kosketuspintojen puhtaana pito taudinaiheuttajia tuhoavan pinnoitteen avulla
  • hissien sisäilman puhdistus

Kontaktien välttäminen ja turvavälien huomioiminen koronapandemiatilanteessa

  • Matkustajien kulkureitit järjestettiin matkustusrajoitusten ja terveysturvallisuustoimenpiteiden vaatimusten mukaisesti.
  • Jonotus- ja odotusalueilla sekä lentokoneen ja terminaalin välisissä bussikuljetuksissa huomioimme henkilömäärärajoitukset ja turvavälisuositukset.
  • Terminaalin lattiaan teippasimme satoja turvavälitarroja.

Lisätietoa matkustajille

Koronatestaus

Lentomatkustus koronan aikana

Helsinki-Vantaan lentoasemalta löytyy useita maallikkokäyttöön tarkoitettuja defibrillaattoreita eli AED-laitetta. Niiden avulla kuka tahansa voi elvyttää sydänpysähdyspotilaan. Voit hakea defibrillaattoreiden sijaintia lentoaseman kartasta.