Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan lentokoneet: viisi faktaa Suhoi Superjet 100 -koneesta

Artikkeli julkaistu
16.10.2018 klo 09:00
Aeroflot Sukhoi superjet100_copyright Nikolay Krasnov
Ihmisiä & Ilmailua
Minkälaisia ovat nykyaikaiset venäläisvalmisteiset lentokoneet? Esimerkiksi Suhoi Superjet 100 on vuodesta 2007 saakka valmistettu lyhyen matkan matkustajakone, jolla lentää Helsinki-Vantaalle muun muassa Aeroflot.

1. Koneen valmistajan taustalla on Venäjän valtio

Modernin suihkukonetyypin valmistaja on Suhoi, joka toimii sekä sotilas- että siviili-ilmailun saralla. Yritys kuuluu United Aircraft Corporation -teollisuuskonserniin, jonka pääomistaja on Venäjän federaatio. Italialaiskonserni Finmeccanica omistaa Suhoista neljänneksen.

Suhoi perustettiin vuonna 1939 palvelemaan Neuvostoliiton ilmavoimien tarpeita. Yhtiön perustaja Pavel Suhoi nousi Neuvostoliiton johtavaksi hävittäjäkoneiden suunnittelijaksi 1930-luvun lopulla. Suurimman osan historiastaan Suhoi on keskittynyt lähinnä sotilaskoneiden tuotantoon.

2. Omalaatuinen kone kilpailee lyhyillä matkoilla

Vaikka Venäjä on huimien välimatkojen maa, Suhoi Superjet 100 -konetyyppi on suunniteltu etenkin lyhyitä reittilentoja varten. Kaksimoottorisen, kapearunkoisen koneen käyttösäde on noin 3 000 kilometriä, mikä mahdollistaa lennon vaikkapa Helsingistä Barcelonaan.

Noin sadan matkustajan koneesta on kehitetty myös pidempien lentojen LR-versio, jolla voidaan lentää noin 4 500 kilometriä. Koneessa on myös monista kilpailijoistaan poikkeava epäsymmetrinen penkkijako: jokaiselta riviltä löytyy viisi penkkiä, kaksi vasemmalla ja kolme oikealla puolella käytävää.

3. Helsinkiin koneella lentää myös Gazprom-energiajätin oma lentoyhtiö

Helsinkiin päivittäin lentävä venäläinen Aeroflot on Suhoi Superjetin pääkäyttäjä Suomessa, mutta konetta nähdään Helsinki-Vantaalla myös venäläisen energiajätin Gazpromin väreissä. Yrityksellä on nimittäin oma lentoyhtiö Gazpromavia, ja se käyttää Suhoi-koneita.

Lentoyhtiön päätehtävä on tukea valtavia fossiilisia varantoja hallinnoivan Gazpromin toimintaa.

4. Suhoit valmistetaan Venäjän kaukaisimmassa kolkassa

Yrityksen lentokonetehdas sijaitsee Suomesta katsoen Venäjän kaukaisimmassa kolkassa: Komsomolsk-na-Amuren kaupungissa, lähellä Japaninmerta. Alue kuului aina 1800-luvulle asti Kiinaan ja liitettiin Venäjään vasta vuonna 1858. Nimensä teollisuuskaupunki on saanut Neuvostoliiton kommunistisen nuorisojärjestön Komsomolin mukaan.

5. Superjet-sarjasta on suunniteltu oma versio urheilujoukkueille

SportJet on Superjet 100 -koneeseen perustuva erikoismalli, johon voidaan mahduttaa valmennusalue ja 45 lähes vaakatasoon laskeutuvaa businessluokan istuinta, joissa on urheilijoille suunniteltuja erityisominaisuuksia. Istumapaikoissa on muun muassa laitteet, joilla pystytään seuraamaan esimerkiksi urheilijoiden pulssia, verenpainetta ja happipitoisuutta. Valmentajat puolestaan pystyvät analysoimaan pelejä suurilta näytöiltä.

Lähteet: Aviation Voice, Wikipedia, Iltalehti

Kuva: Sukhoi Civil Aircraft Media Center, Copyright Nikolay Krasnov

Lue lisää Airbus 350 -mallista