Ohita navigaatio

Lentoaseman pysäköintitalo on entistä energiatehokkaampi – älykäs valaistus säästää energiaa jopa 70 %

Artikkeli julkaistu
28.10.2019 klo 09:00
Pysäköintialueen P3 kyltti.
Vastuullisuus
Helsinki-Vantaan pysäköintitalo P3:n valot syttyvät nyt älykkäästi vain, kun on tarve. Samalla oranssi valaistus vaihtui valkoiseen, joka antaa paremman näkyvyyden.

Hyvä ympäristötyö on osa Finavian vastuullisuutta. Hyvien asioiden ketju -sarja nostaa esiin yksityiskohtia Finavian vastuullisuustyöstä. Tässä jutussa kerrotaan Helsinki-Vantaan pysäköinnin älykkäästä valaistuksesta.

Helsinki-Vantaan pysäköinti on entistä energiatehokkaampaa, kun P3-pysäköintitalon toisen puolikkaan valaistus uudistettiin älykkääksi. Uusi valaistusjärjestelmä havaitsee ihmiset ja ajoneuvot liikkeen perusteella, ja valot syttyvät vain silloin, kun niille on tarvetta.

Lisäksi järjestelmä älyää syttyä rajatusti vain siellä, missä valoa kulloinkin tarvitaan.

Aiemmin kaikki parkkitalon seitsemän kerrosta olivat kauttaaltaan valaistuja. Nyt energiaa kuluu vain 30 prosenttia vanhan järjestelmän kuluttamasta kapasiteetista.

Oranssista valkoiseen valoon

Kuinka pysäköintitalon valaistuksen muuttaminen liikkeestä aktivoituvaksi näkyy autoilijalle?

− Paremmin näkyy! Koko alueen ilme raikastui uusien valaisimien paremman värintoiston ja 4000 kelvinin värilämpötilan ansiosta, iloitsee Finavian huoltopäällikkö Ari Liukkonen.

Aiempi oranssinkeltainen valaistus korvautui valkoisella valolla, joka antaa paremman näkyvyyden. Valonlähteiden sensorianturitunnistimet reagoivat älykkäästi liikkeeseen – tuli liike mistä kulmasta tahansa. Näin pysäköintitalossa liikkujan ympäristö on aina valaistu.

Uuden energiatehokkaan LED-valaistusjärjestelmän ansiosta valaistuksen laatu ja siten myös Helsinki-Vantaalla autoilevan asiakkaan pysäköintikokemus on parantunut.

Tuletko omalla autolla vastaan matkustajia tai saatatko heitä? Katso tästä, minne voit ajaa ja pysäköidä

Lentoasemalla siirrytään LEDiin – askel askeleelta

Pysäköintilaitos P3:n valaisinjärjestelmän päivittäminen on osa suurempaa valaistuksen uudistamistyötä Helsinki-Vantaan lentokentällä.

− Jos kaikki Helsinki-Vantaan terminaalit ja pysäköintitalot ympätään yhteen, on lentokentälle asennettu ekologisempia LED-valoja nyt yli 17 500 kappaleen verran. Lentoaseman valaistuksen uudistamistyössä ollaan kohta puolessa välissä, Liukkonen kertoo.

Kun vanhan perinteisen valaistusjärjestelmän korvaa uudella älykkäällä valaistuksella, tippuu energiankulutus vähintään puolella. Vanhan järjestelmän korvaaminen älykkäällä tilassa, jonne tulee luonnonvaloa tai jossa valot voidaan ajoittain sammuttaa, säästää peräti 80 % energiaa.

Energiankulutuksen vähentäminen on osa Finavian ilmastotyötä. Helsinki-Vantaa saavutti hiilineutraaliuden vuonna 2017, ja koko Finavian lentoasemaverkosto on ollut hiilineutraali vuodesta 2019 lähtien.

Finavian lentoasemilla käytetään sataprosenttisesti uusiutuvaa sähköä

Finavia kiristää tavoitteitaan – kaikista lentoasemista nollapäästöisiä jo tänä vuonna