Skip navigation

Saapuvilla matkustajilla mahdollisuus koronavirustestaukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Artikkeli julkaistu
03.08.2020 klo 10:29
Terveysinfopiste kyltti
Vantaan kaupunki on 3.8. ottanut Helsinki-Vantaan lentoasemalla käyttöön terveysinfopisteen, jossa saapuville matkustajille tarjotaan terveysneuvontaa ja mahdollisuus koronatestaukseen COVID-19 testauspisteellä.

Terveysinfopiste sijaitsee saapuvien matkustajien kulkureitillä tuloaulojen 2A ja 2B välissä. Terveysviranomaiset antavat neuvontaa terveyteen liittyvissä kysymyksissä, kuten esimerkiksi siitä, miten toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa. Terveysinfopisteeltä terveydenalan asiantuntijat voivat ohjata Suomeen saapuvan matkustajan testaukseen. Terveysinfopisteen avulla pyritään tehostamaan Suomeen saapuvien matkustajien ohjeistamista entisestään.

Testausmahdollisuus ei koske lähteviä matkustajia. Testausta ei suoriteta lähteville matkustajille, joiden lentoyhtiö, matkanjärjestäjä tai muu taho haluaa todistuksen negatiivisesta testituloksesta ennen matkustamista. Testaustoimintaan ei kuulu todistusten kirjoittaminen koronatestissä käymisestä, näytevastausten tuloksista tai matkustajan terveydentilasta.

Henkilöiden, jotka eivät kuulu testattaviin matkustajiin, tulee olla yhteydessä oman kunnan terveysviranomaisiin tai hakeutua yksityisille palveluntarjoajille.

Koronavirustestiin osallistuneet matkustajat siirtyvät omaehtoisen karanteenin piiriin, minkä aikana julkista liikennettä tulee välttää. COVID-19-testauksen jälkeen matkustajat ohjeistetaan siirtymään pois lentoasemalta omalla autolla tai taksilla.

Omaehtoista karanteenia suositellaan, jos matkustaja on 14 viimeisen vuorokauden aikana oleskellut sellaisessa maassa tai kulkenut sellaisen maan kautta, joka ei ole vapautunut matkustusrajoituksista.

Vaikka lentoasemalla tehdyn koronatestin tulos olisi negatiivinen, matkustajaa ohjeistetaan jäämään omaehtoiseen karanteeniin, mikäli hän tulee korkeamman riskin maasta. Koronavirustartunnan itämisaika on pisimmillään 14 vuorokautta.

terveysinfopiste terminaalissa

Terveysturvallisuutta edistävät toimenpiteet Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Helsinki-Vantaan lentoasemalla terveysviranomaisen materiaalia, opasteita, kuulutuksia ja ohjeistuksia on saatavilla matkustajille ympäri lentoaseman. Esimeriksi jokaiselle saapuvalle matkustajalle jaetaan henkilökohtaisesti viranomaisen yleinen koronaohje ja COVID-19 oirearvio, jonka avulla matkustaja ohjataan ottamaan yhteyttä terveysinfopisteeseen tarvittaessa. Viranomaisen karanteeniohjeistus jaetaan lisäksi jokaiselle matkustajalle, joka saapuu maasta, jota sisärajatarkastukset ja omaehtoinen karanteenisuositus koskevat.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla tehdään aktiivisesti lukuisia hygienia- ja turvallisuustoimenpiteitä, joiden avulla huolehditaan matkustamisen turvallisuudesta. Näitä ovat esimerkiksi:

  • terminaalien tehostetut siivoukset ja pintojen desinfiointi 

  • käsidesin jakelu

  • henkilöstön suojaaminen pleksein ja maskein

  • matkustajien kulkureittien uudelleenjärjestelyt 

  • jonotusalueisiin ja lentokonekuljetuksiin liittyvät erikoisjärjestelyt

  • henkilöstölle ja matkustajille maskien jakaminen

  • turvavälitarrat ja kuulutukset terminaalissa

  • viranomaisen koronaohjeiden jakaminen

 

Lentomatkustus koronan aikana

Matkustajan muistilista

Matkustus