Ohita navigaatio

Matkustajan vastuu terveydestä korostuu jatkossa – Finentry nopeuttaa maahan saapumista

Artikkeli julkaistu
12.07.2021 klo 10:18
Arkistointipäiväys
Nainen kävelee lentoasemalla vetäen laukkua.
Tämä tiedote on arkistoitu.

Maanantaina 12. heinäkuuta voimaan tuleva maahantulomalli korostaa matkustajan vastuuta. Sisärajavalvonta jatkuu rinnalla.

Lakimuutoksen myötä matkustajalla on 12. heinäkuuta alkaen lainmukainen vastuu selvittää, mitä häneltä vaaditaan maahan saapuessa, kertoo Vantaan kaupunki tiedotteessaan.

Matkailijan pitää itse hakeutua yksi- tai kaksivaiheiseen koronatestaukseen, ellei hänellä ole siitä vapauttavia todistuksia. Jos matkustaja saapuu Suomeen korkean riskin maasta ilman todistuksia, hänet voidaan ohjata terveystarkastukseen.

Vantaan kaupunki vastaa terveystarkastuksista Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja sen koronatesti on maksuton.

Jos matkustajalla ei ole lainkaan rokotuksia tai todistusta negatiivisesta koronatestistä, hänen käytävä ensimmäisessä testissä heti maahan saavuttuaan ja toisessa 72–120 tuntia sen jälkeen.

Jos matkustaja on saanut yhden koronarokotteen vähintään kaksi viikkoa aiemmin, tai hänellä on negatiivinen testitodistus, hänen tulee käydä vain jälkimmäisessä testissä.

Täyden rokotussarjan saaneen ei tarvitse käydä testissä, kun viimeisestä rokotuksesta on vähintään kaksi viikkoa.

Vantaa tekee terveystarkastuksia myös pistokokeina

Terveystarkastukseen liittyvien vaatimusten muuttuessa sisärajavalvonta jatkuu edelleen. Voimassa on samanaikaisesti kaksi toisistaan erillistä maahantuloa ohjaavaa mallia.

Riskimaan määritelmä on ollut 25 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 päivän aikana. Määritelmä muuttuu tiukemmaksi lakimuutoksen ja siihen liittyvän sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen takia. Jatkossa entistä suurempi osa matkustajista määritellään riskimaista tuleviksi, sillä rajaus muuttui yli 10 tautitapaukseen 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Tähän saakka kaikki riskimaista saapuneet matkustajat on ohjattu terveystarkastukseen. Vantaan kaupunki ilmoitti tiedotteessaan, että terveystarkastuksia voidaan tehdä jatkossa myös riskiarvion perusteella ja pistokoemaisesti.

Jonon ohi käyttämällä Finentryä

Finentry-palvelun käyttö nopeuttaa huomattavasti Suomeen saapumista. Rekisteröitymällä Finentry-palveluun matkustaja saa ohjeet tarvittavista koronatesteistä ja voi varata ajan testaukseen.

Tämä kannattaa tehdä jo lähtömaassa. Nämä tehtyään matkustaja saa matkapuhelimeensa viestin, jolla välttää lentoasemalla terveystarkastuksen. Matkustaja voi aina halutessaan käydä lentoaseman koronatestauksessa.

Finavia avaa terminaali 1:n terveysturvallisuusprosessien vaatiman lisätilan ja matkustajamäärien hienoisen kasvun vuoksi maanantaina 12.heinäkuuta. Lähtö- ja tuloaulojen lisäksi Finavia avaa matkustajille lisätiloja porttialueelta.

Finavia on vuoden 2020 alusta alkaen viestinyt tehostetusti matkustajille hygieniaohjeista, tehostanut pintojen puhdistusta lentoasemilla ja muuttanut matkustajaprosesseja, jotta voimassa olevat vaatimukset on mahdollista toteuttaa.

Lisää tietoa saat myös THL:n Matkustaminen ja pandemia-sivuilta sekä Rajavartiolaitoksen Koronainfo-sivuilta.

Lue lisää

Lentomatkustus koronan aikana

Terveysturvallisuus lentoasemilla

Artikkelia editoitu 14.7.21

Matkustus