Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan lähtevistä takseista yli puolet on vähäpäästöisiä

Artikkeli julkaistu
18.11.2022 klo 12:57
Takseja lentoaseman taksiasemalla
Matkustus
Kun matkustaja jatkaa matkaansa Helsinki-Vantaan lentoasemalta taksilla, on todennäköistä, että se tapahtuu sähköisen ajoneuvon kyydissä.

Tämä johtuu siitä, että vuonna 2022 vähäpäästöisten taksien osuus Helsinki-Vantaan lähtevistä kyydeistä on noussut syksyyn mennessä noin 30 prosentista yli 60 prosenttiin.

Merkittävä kasvu on pitkäjänteisen työn tulosta.

– Finavia tukee liikenteen päästöjen vähentämistä. Toteutimme viimevuotisen lentoaseman taksipalveluiden kilpailuttamisen niin, että se kannusti palveluntarjoajia vähäpäästöisten autojen hankkimiseen. Tämä ohjasi siihen, että niitä myös tarjottiin, mikä näkyy nyt tilastoissa, Helsinki-Vantaan pysäköinti- ja maaliikennepalveluista vastaava johtaja Jukka Isomäki Finaviasta kertoo.

Kilpailutuksesta konkretiaan

Samalla määriteltiin vähäpäästöisten taksien priorisointisääntö. Käytännössä se tarkoittaa, että vähäpäästöisillä autoilla on etuajo-oikeus lentoaseman terminaalin taksikaistoille verrattuna korkeampipäästöisiin autoihin. Käytäntö on ollut voimassa tammikuusta 2022 alkaen.

– Käytännön avulla kilpailutuksesta asti tehty työ jatkuu siis myös konkreettisesti lentoaseman taksikaistoilla.

Finavia on lisännyt myös sähköautojen latauskapasiteettia Helsinki-Vantaan parkkihalleissa, ja asiakaskäytössä on nykyään lähes 350 latauspaikkaa. Lisäksi satsattu on pysäköintitalon seiniin asennettuihin aurinkopaneeleihin, joiden tuottamaa sähköä käytetään sähköautojen latauspisteissä.

– Yleinen trendi sähkö- ja vähäpäästöisten autojen kohdalla vaikuttaisi olevan, että niiden osuus liikenteestä kasvaa. Finavia elää tässäkin suhteessa ajassa, Isomäki toteaa.

Lue lisää

Helsinki-Vantaan lentoaseman kulkuyhteydet

Sähköautoa voi ladata kaikissa Helsinki-Vantaan lentoaseman pysäköintitaloissa

Vastuullisuus Finaviassa

Päivitetty 23.11.22 klo 14:20: Artikkelissa viitattiin aiemmin nollapäästöisiin ajoneuvoihin, mikä on korjattu vähäpäästöisiksi.