Ohita navigaatio

Puheenvuoro: Helsinki-Vantaan kehittämisessä hyödynnetään uranuurtavaa kaupallista tilasuunnittelua ja asiakasymmärrystä

Artikkeli julkaistu
19.07.2023 klo 12:50
Henkilökuva Helsinki-Vantaan kaupallisen liiketoiminnan johtajasta Nora Immosesta
Yritys
Vahva kaupallinen asiakasymmärrys on lähtökohta Helsinki-Vantaan matkustajapolkujen ja terminaalitilojen suunnittelussa. Kaupallisen liiketoiminnan jatkuva kehittäminen luo lentoaseman erinomaista asiakaskokemusta ja -tyytyväisyyttä, kirjoittaa Helsinki-Vantaan kaupallisen liiketoiminnan johtaja Nora Immonen Finaviasta.

Helsinki-Vantaan lentoasema on vuosi toisensa jälkeen säilyttänyt vahvan asemansa maailman parhaiden lentoasemien joukossa. Laajalti uudistettu lentokenttä on palkittu kansainvälisesti. Viimeksi kesäkuussa 2023 lentokenttäjärjestö Airports Council International (ACI) palkitsi Helsinki-Vantaan vuoden 2023 Euroopan parhaaksi lentoasemaksi kokoluokassaan. Sujuvien lentokenttäprosessien, kuten turvatarkastuksen, lisäksi Finavia on kehittänyt terminaalitiloja, palveluvalikoimaa ja kaupallista liiketoimintaa kunnianhimoisesti.

Vahva asiakasymmärrys on lähtökohta Helsinki-Vantaan matkustajapolkujen ja tilojen suunnittelussa. Asiakkaiden tarpeet otettiin huomioon jo rakennussuunnittelun varhaisessa vaiheessa. Yhteistyössä arkkitehtien kanssa terminaali- ja liiketilat suunniteltiin alusta alkaen tuottoisiksi. Tilojen orientoitavuus ja löydettävyys on huomioitu entistä paremmin: näkyvyyttä asematasolle ja kiitoteille on lisätty, mikä edesauttaa liikkumista terminaalissa.

Nyt Helsinki-Vantaan läpi kulkee yksi pääkäytävä, jonka varrella on monipuolisia kaupallisia alueita viihtymiseen ja virkistäytymiseen. Vanhan sanonnan mukaan ”retail is detail”, mikä näkyy uudistuneen lentoaseman suunnittelutyössä yksityiskohtia myöten.

Liiketoimintaympäristönä Helsinki-Vantaa on aina muutoksessa: kuluttajakäyttäytyminen, matkustajaprofiilit ja suositut lentoreitit elävät päivästä toiseen. Kaupallisen liiketoiminnan kehittäminen vaatii ennakointia ja asiakasprofiilin syvää tuntemusta. Onnistuneella terminaali- ja liiketilojen suunnittelulla tunnistetaan erilaisia tarpeita ja luodaan mahdollisuuksia monipuoliseen ajanviettoon.

Tarkan suunnittelutyön myötä liiketilat ravintoloista myymälöihin ovat asettuneet paikoilleen kuin palapelin palaset. Viimeisenä syksyllä 2023 valmistuva elämyksellinen palvelu- ja kohtaamisalue korostaa suomalaista yrittäjyyttä, osaamista ja muotoilua.

Helsinki-Vantaa on uniikki kauppapaikka, jossa täytyy herkästi reagoida muutoksiin myynnissä ja asiakaskunnassa. Myynnillisyys on kompetenssi, joka mitataan siinä, miten hyvin yritys on valjastettu reagoimaan asiakasrajapinnasta syntyviin palautteisiin ja edistämään myyntiä.

Teemme Finaviassa syvää yhteistyötä kumppaneidemme kanssa myynnillisen kyvykkyyden kehittämiseksi, johon kuuluu muun muassa myymälän sijainti ja näkyvyys, tuotteiden laatu ja relevanssi asiakkaille, asiakaspalvelu, myynnin seuranta ja palkitseminen. Uskon, että myynnillinen menestys ratkaisee jokaisen yrityksen tulevaisuuden, myös lentoasemalla. Menestystarinat luodaan yhteisessä kumppanuudessa.

Helsinki-Vantaan kaupallisten tuottojen avulla mahdollistetaan monia Finavian lentoasemilla vaadittavia investointeja, minkä vuoksi kaupallisen asiakasymmärryksen valjastaminen kehitysohjelman voimavaraksi on ollut tärkeää. Finavian miljardin euron investointi Helsinki-Vantaalla valmistuu syksyllä 2023. Tavoitteemme on, että Helsinki-Vantaan lentoasema on ylpeydenaihe suomalaisille ja että se mahdollistaa yrityksille kilpaillun ja halutun paikan kansainvälisellä näyttämöllä.

Lue lisää:

Yli kymmenen uutta ravintolaa avautuu kesäksi Helsinki-Vantaalle – katso lista.

Maailman ensimmäinen lentoasemalla sijaitseva second hand -konseptiliike avautuu Helsinki-Vantaalle.