Ohita navigaatio

Työharjoittelu on yksi polku töihin Finavialle

Artikkeli julkaistu
24.10.2023 klo 08:44
Kaksi ihmistä tutkii tietokonetta.
Ihmisiä & Ilmailua
Finavia tarjoaa eri alojen opiskelijoille monenlaisia reittejä erilaisiin työtehtäviin, esimerkiksi työharjoitteluiden, oppilaitosyhteistöiden ja kesätöiden kautta. Työharjoittelupaikka Finavialla kiinnostaa opiskelijoita myös monesta eri syystä.

Lentoasemat ovat toimintaympäristöinä moniulotteisia ja työtehtäviä on monenlaisia. Eri alojen osaajia tarvitaan myös jatkuvasti. Yksi heistä on Oona Ranta-Pantti, joka työskentelee Helsinki-Vantaan ilmailusähkötiimissä. Sähköasentajana hän hoitaa muun muassa kiitoteiden ja rullausteiden sekä asematason valoja.

Variassa opiskellut Ranta-Pantti löysi tiensä Finavialle työharjoitteluun opettajansa vinkistä, joka tiesi hänen kiinnostuksensa lentokoneisiin.

”Laitoin ensin sähköpostia ja sitten soitin perään. Siitä kului vain pari päivää, kun sain Finavialta kutsun haastatteluun. Haastattelun loppupuolella selvisi jo, että saisin paikan”, Ranta-Pantti kuvaa työnhakuaan keväällä 2023.

Ranta-Pantti kertoo harjoittelujakson huhti-toukokuussa sujuneen tiimin mukana hyvin. Sähköalan harjoittelijana hän teki lähes kaikkia töitä, joihin luvat ilman ylimääräisiä koulutuksia riittävät. Harjoittelun päätyttyä Ranta-Pantti jäi vastavalmistuneena sähköasentajana Finavialle kesätöihin. Työt tiimissä jatkuivat syksyllä työkaverin opintovapaan sijaisena.

”Lentoasema on innostava työympäristö. Ajattelin ensin opiskella lentokonemekaanikoksi, mutta sukulaisen suosituksesta hain sähköalalle. Päätökseeni olen tyytyväinen ja lentokoneet ympäröivät minua näinkin joka tapauksessa”, hän hymyilee.

Unelmatyö kyberturvallisuuden parissa

Minttu Hyökyvaara työskentelee Finavialla kybertiimissä hallinnollisena asiantuntijana. Myös hänen urapolkunsa alkoi harjoittelusta, tosin jo valmistuneena valtiotieteiden maisterina. Innostus kyberturvallisuutta kohtaan sai hänet opiskelemaan aiheesta lisää, ja harjoittelijaksi Finavialle hän haki keväällä 2022. Hän halusi löytää työn, jossa voisi yhdistää valtiotieteet ja kyberin.

”Finavian harjoittelupaikan löysin googlettamalla. Mielenkiintoa herätti Finavian uniikki toimintaympäristö ja rooli huoltovarmuuskriittisenä toimijana. Hain avoinna ollutta kyberturvallisuusharjoittelijan paikkaa siltä istumalta. Minulla oli muitakin hakuja vetämässä, mutta kun tätä minulle tarjottiin, oli selvää, että sen otan vastaan.”

Finavian harjoittelupaikkojen työnhaku alkaa vuosittain tammikuussa.

Työharjoittelun jälkeen Hyökyvaara jatkoi Finavian IT-tiimissä määräaikaisessa työsuhteessa. Keväällä Finavia palkkasi hänet vakituisesti.

”Työhöni kuuluu hallinnollisen tietoturvan tehtäviä kuten kyberturvallisuuden vaatimustenmukaisuuden sekä hallintajärjestelmän parissa työskentely. Kyky käsitellä isompia kokonaisuuksia, into oppia uutta sekä viestinnälliset taidot ovat tärkeitä työssä onnistumiseen. Lisäksi huumori ja hyvän yhteishengen ylläpitäminen ovat tärkeitä ja arvostettuja ominaisuuksia IT-osastollamme.”

Vinkkejä harjoittelupaikkaa hakeville

Minttu Hyökyvaara kokee saaneensa vastuuta työssään alusta asti ja luottamusta osoitettiin jo harjoitteluaikana. Sen hän koki hyvin motivoivaksi. Hän haluaa antaa vinkin myös muille harjoittelupaikkaa hakeville.

”Mitä selvemmin pystyy sanoittamaan oman osaamisensa ja mielenkiintonsa kohteet, sitä helpompi työnantajalle on nähdä potentiaalisi. Oma aktiivisuus ja työnantajan rohkea lähestyminen kannattaa. Vaikka olin valmis VTM, ei minulla ollut tutkintoa kyberistä. Lähdin kuitenkin opiskelemaan aiheesta lisää, ja hain paikkaa harjoittelijana, sillä näin sen investointina tulevaisuuteen. Työnantajalle erikoisempi taustani näyttäytyi edukseni. Itselleni harjoittelu ja työskentely Finavialla on ollut erittäin opettavainen startti urapolulle.”

Kiinnostaako työharjoittelu Finaviassa?

Finavia työnantajana

Tutustu finavialaisten uratarinoihin

Kaikki avoimet työpaikat Finaviassa