Hoppa över navigering

Arbetspraktik är ett sätt att få jobb på Finavia

Article published
24.10.2023 kl 08:44
Kaksi ihmistä tutkii tietokonetta.
Människor & Luftfart
Finavia erbjuder studerande inom olika branscher många slags vägar till olika arbetsuppgifter, till exempel genom arbetspraktik, samarbete med läroanstalter och sommarjobb. De studerande är intresserade av en praktikplats på Finavia också av flera olika orsaker.

Flygplatserna är mångdimensionella verksamhetsmiljöer och det finns många typer av arbetsuppgifter. Det behövs också kontinuerligt experter inom olika branscher. En av dem är Oona Ranta-Pantti, som arbetar inom luftfartselteamet på Helsingfors-Vanda flygplats. Som elektriker sköter hon bland annat belysningen på landnings- och rullbanor samt uppställningsplattan.

Ranta-Pantti har studerat i Varia och fann sin väg till Finavia via en praktikplats som hennes lärare, som visste att hon var intresserad av flygplan, tipsade om.

”Först skickade jag ett e-postmeddelande och sedan ringde jag Finavia. Det tog bara några dagar innan Finavia bad mig komma på en intervju. Redan i slutskedet av intervjun stod det klart att jag skulle få jobbet”, beskriver Ranta-Pantti sitt jobbsökande våren 2023.

Ranta-Pantti säger att praktikperioden med teamet i april–maj gick bra. Som praktikant inom elbranschen utförde hon nästan alla arbeten som hon utan extra utbildningar hade tillstånd till. Efter avslutad praktik stannade Ranta-Pantti som nyutexaminerad elektriker hos Finavia för att sommarjobba. På hösten fortsatte hon att jobba i teamet när hon blev ersättare för en kollega som tog studieledigt.

”Flygplatsen är en inspirerande arbetsmiljö. Först tänkte jag studera till flygplansmekaniker, men min släkting rekommenderade att jag skulle söka till elbranschen. Jag är nöjd med mitt beslut, och jag är omgiven av flygplan i alla fall”, säger hon leende.

Ett drömjobb inom cybersäkerhet

Minttu Hyökyvaara arbetar på Finavia som administrativ sakkunnig i cyberteamet. Hennes karriär började också med en praktikplats, men som utexaminerad politices magister. Hennes intresse för cybersäkerhet ledde till att hon studerade ämnet djupare, och hon ansökte om en praktikplats på Finavia våren 2022. Hon ville hitta ett jobb där hon kunde kombinera statsvetenskap och cybersäkerhet.

”Jag hittade praktikplatsen på Finavia genom att googla. Intresset väcktes av Finavias unika verksamhetsmiljö och roll som en kritisk aktör inom försörjningsberedskapen. Jag sökte den lediga tjänsten som cybersäkerhetspraktikant och fick den genast. Jag sökte också andra jobb, men när jag erbjöds detta jobb stod det klart att jag skulle acceptera det.”

Ansökningen till Finavias praktikplatser inleds årligen i januari.

Efter arbetspraktiken fortsatte Hyökyvaara som visstidsanställd i Finavias IT-team. På våren blev hon fast anställd hos Finavia.

"Mitt arbete omfattar administrativa informationssäkerhetsuppgifter som att arbeta med cybersäkerhetsefterlevnad och ledningssystemet. Förmåga att hantera större helheter, entusiasm för att lära sig nytt och kommunikationsfärdigheter är viktiga för att vara framgångsrik i arbetet. Humor och upprätthållande av god laganda är dessutom viktiga och uppskattade egenskaper på vår IT-avdelning.”

Tips för dem som söker praktikplats

Minttu Hyökyvaara upplever att hon fått ta ansvar i sitt arbete redan från början och att man visade förtroende för henne redan under praktikperioden. Hon upplevde detta som mycket motiverande. Hon vill också ge ett tips till andra som söker en praktikplats.

”Ju tydligare du kan formulera dina egna färdigheter och intressen, desto lättare blir det för arbetsgivaren att se din potential. Det lönar sig att vara aktiv och djärvt kontakta arbetsgivaren. Trots att jag var utexaminerad pol.mag., hade jag ingen examen inom cyber. Jag började emellertid studera ämnet mer, och jag sökte en praktikantplats, eftersom jag ansåg det vara en investering i framtiden. Arbetsgivaren ansåg att min mer speciella bakgrund var en merit. För mig själv har praktiken och arbetet på Finavia varit en mycket lärorik start på karriären.”

Är du intresserad av praktik på Finavia?

Finavia som arbetsgivare

Läs mer om Finavia-anställdas karriärer

Alla lediga tjänster hos Finavia