Instruktioner för medierna att spela in och skicka media på flygplatser

På den här sidan kan medierepresentanter få information om inspelning och direktsändning av TV och radio på Finavias flygplatser.

Som regel krävs inget tillstånd för fotografering i flygplatsens avgångs- och ankomsthallar. Ett undantag är säkerhetskontrollen, som det är förbjudet att fotografera eller filma enligt luftfartslagen.

Vid direktsändning ska hänsyn tas till den kommunikationsteknik som används. Vid användning av länkbil ska journalisten eller fotografen kontakta Fintraffics flygtrafiktjänst i förväg. Om mobilnätet används för att göra direktsändningen behöver Fintraffic inte kontaktas separat.

Förflyttning inom området efter säkerhetskontrollen förutsätter att fotografen och journalisten åtföljs av ledsagare och vid behov av fordonets förare. På Helsingfors-Vanda flygplats kan start och landning av flygplan också filmas från den offentliga utsiktsterrassen.

Medierepresentanter kan kontakta Finavias mediedesk

  • om fotografering eller filmning av säkerhetskontrollen
  • om tillträde till gateområdet och flygplanens parkerings- och taxningsområden

Ytterligare information om flygtrafikledningens radiotrafiksinspelningar och radarbildsinspelningar samt instruktioner om hur man flyger en drönare nära flygplatser eller i kontrollerat luftrum kan erhållas från Fintraffic flygtrafiktjänst.

Filmningsriktlinjer för reklambyråer, produktionsföretag, studerande och företag som är verksamma på flygplatsen.