Skip navigation

Stora förändringar i parkeringen vid Helsingfors-Vanda flygplats – berör alla som kommer till flygplatsen med egen bil

Pressmeddelande
Article published
03.01.2019 kl 10:06
Helsinki Airport architectural visualization.
Parkeringshuset P1/P2 stängs den 7 januari 2019. Resenärerna betjänas framöver av parkeringshusen P3 och P5 samt utomhusparkeringen P4.

De korttidsparkeringsplatser som tidigare funnits utanför terminal 2 och de elbilsplatser som funnits bland annat i P1 kommer också att flytta till parkeringshuset P3.

Parkeringshuset P1/P2, som i år fyller 30 år och har betjänat 13 miljoner parkerade bilar, rivs för att ge plats för utbyggnaden av terminal 2 och Helsingfors-Vandas nya entré. Utbyggnaden är en del av Finavias jätteinvestering för en miljard euro, vars mål är att stärka Helsingfors-Vandas ställning som Nordeuropas ledande flygplats. Utbyggnadsarbetet, som redan pågått i ungefär fem år, avancerar nu till en synlig plats utanför terminal 2.

Finavia beklagar de olägenheter som rivnings- och byggarbetena medför och gör sitt bästa för att effekterna ska vara så små som möjligt. Det är dock inte möjligt att helt undvika störningar. Längre gångavstånd än tidigare och förändringar i rutterna samt damm och buller är att vänta.

– Parkeringsplatserna kommer att räcka till under byggtiden, eftersom vi har förberedd oss inför rivningen av parkeringshuset genom att öka kapaciteten. Vi har utvidgat parkeringshuset P5, som fått 3 000 nya parkeringsplatser och tiotals nya laddningsplatser för elbilar. Ett nytt parkeringshus med 2 000 platser blir klart nästa år, berättar Jukka Isomäki på Finavia, som ansvarar för Landside-tjänsterna på Helsingfors-Vanda.

Isomäki råder alla resenärer att boka en parkeringsplats i förväg, särskilt om de reser under semestertider, exempelvis under sportlovet. På så sätt kan man säkerställa att man får parkera sin bil på det område man önskar.

Finavia har förnyat parkeringshuset P3 i enlighet med kundernas behov. Personer som hämtar resenärer eller har andra kortvariga ärenden på flygplatsen kan i fortsättningen parkera på korttidsparkeringen vid inkörningen till P3.

För kunder som uppskattar snabbhet och smidighet erbjuder P3 ett Premiumområde med egna in- och utkörningsvägar. Där finns även platser för elbilar.

Mellan terminalerna tar man sig endast via förbindelsekorridoren. Utomhusrutten kan inte längre användas. Man kan också ta sig mellan terminalerna eller till parkeringsområdet med Finavias avgiftsfria parkeringsbuss.

Även bussarnas rutter förändras. HRT:s linjer 415, 415N, 561, 562N, 615 och 617 samt Finnairs City Bus kör endast via terminal 2. Dessa linjer stannar inte längre utanför terminal 1.

Isomäki uppmanar alla som kommer till flygplatsen – såväl resenärer som dem som har andra ärenden där – att kontrollera den aktuella informationen på Finavias webbplats. När byggarbetet framskrider kan mindre och större förändringar ske varje vecka.

– Det är också viktigt att man kommer till flygplatsen i god tid. Resenärerna bör reservera tillräckligt med tid för parkering och för att ta sig till rätt del av terminalen eller mellan terminalerna.

Aktuell information om effekterna av byggarbetet vid terminal 2

Förändringar gällande handikapparkeringen

Läs mer om utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda

 

T2 Boilerplate Svenska
Resa