Hoppa över navigering

Allt fler julturister anländer till Lappland med reguljärflyg

Pressmeddelande
Article published
15.11.2022 kl 09:12
Vastavaloon otettu kuva matkustajista, jotka ovat nousemassa lentokoneeseen.
Företag
Säsongen för julflyg börjar på Finavias flygplatser den 25 november, då de första charterflygen från Europa landar på flygplatserna i Ivalo och Kittilä. Numera anländer ändå allt fler turister till Lappland med reguljärflyg.

− Den rena naturen i Lappland, jultomten och det magnifika norrskenet lockar allt fler turister. Ett tecken på detta är flygbolagens vilja att öppna förbindelser med regelbunden reguljär flygtrafik. Reguljärtrafiken är en bra återspegling av regionens efterfrågepotential och attraktionskraft. För Lappland innebär reguljärflygen direkta och snabba förbindelser till europeiska destinationer, säger Finavias regionchef Jonna Pietilä.

Enligt preliminära uppgifter kommer antalet internationella julflygningar att öka med omkring tio procent i år jämfört med förra året. Antalet charterflygningar är fler, men relativt sett kommer den största ökningen från nya ruttförbindelser.

Kiitotie ja laskettelurinne

− Förra året kom flest turister från Storbritannien. Det kom även resenärer från andra centraleuropeiska länder såsom Nederländerna, Tyskland och Italien. I år kommer julflyg ända från Turkiet.

Flygplatserna ser ivrigt fram emot julsäsongen och att turister anländer till Lappland, säger Pietilä.

− Lapplands flygplatser är i gott skick och vi har satsat mycket på funktionalitet och trivsel på våra flygplatser. Under de senaste tio åren har Finavias investeringar i Lapplands flygplatser ökat till mer än 100 miljoner euro.

Utöver stora investeringar förbättrar Finavia även servicen på sina flygplatser och gör resandet smidigare varje år. Några nyheter inför julsäsongen är kaféet på Ivalo flygplats, den tredje passagerarbryggan på flygplatsen i Rovaniemi samt utrymmesförbättringar för passagerare som anländer till flygplatsen i Kittilä.

− Utvecklingen av turismen i Lappland är resultatet av ett långsiktigt arbete där Finavia spelar en viktig roll. Vi har utvecklat kundupplevelsen på våra flygplatser och satsat på marknadsföringen av Lappland och utvecklingen av flygförbindelserna tillsammans med våra samarbetspartner i flera decennier. I mars 2023 är det 30 år sedan det första charterflyget från Frankrike anlände till Kittilä flygplats. Flygbolaget Air Provence flög in centraleuropeiska turister för att beundra Lapplands vinter, berättar Jonna Pietilä.

Läs också

Finavias flygplatser får 19 nya flygförbindelser inför vintern – rutternas invigning firas med superdagar 30–31.10.2022