Hoppa över navigering

Det är lätt att ladda elbilen på Finavias flygplatser

Article published
26.10.2022 kl 15:32
Lähikuva sähköauton lataamisesta
Resa
Visste du att elbilar kan laddas på nästan alla Finavias flygplatser? Finavias mål är att eliminera koldioxidutsläppen från sin egen verksamhet och att stödja nollutsläpp genom flygtrafikens hela värdekedja.

Utöver Helsingfors-Vanda flygplats kan elbilar laddas på flygplatserna i Uleåborg, Tammerfors-Birkala, Åbo, Vasa, Kuopio, Rovaniemi, Kittilä, Kuusamo, Ivalo, Jyväskylä, Joensuu, Kajana och Mariehamn. Antalet laddningsplatser varierar från flygplats till flygplats och kommer att ökas vid behov.

– I takt med att elbilar blir vanligare är det viktigt att vi kan ge kunderna möjlighet att ladda elbilar i omedelbar närhet av flygplatsen, säger Jani Jolkkonen, Finavias chef för nätverksverksamhet.

Från och med november 2022 omfattar laddningsavgiften för elbilar på regionala flygplatser en startavgift på fyra euro. För användningen av laddningsstationen tas det ut en avgift enligt energiförbrukningen, 0,25 euro per kilowattimme. Dessutom kan kundens tjänsteleverantör ta ut andra avgifter.

Förutom laddningsanordningar för elbilar har flygplatserna i Uleåborg och Rovaniemi fjärrstyrda motorvärmarstolpar vars användning kostar fem euro per gång från och med november 2022.

Laddningsanordningarna på Finavias flygplatser är medelsnabba och har Type 2-uttag. Laddningsplatserna för elbilar fylls enligt efterfrågan och är endast avsedda för elbilar som laddas.

Läs även

Elbilar kan laddas i alla parkeringshus på Helsingfors-Vanda flygplats