Hoppa över navigering

Terminalen på Helsingfors-Vanda tilldelades årets träpris

Article published
04.11.2022 kl 08:50
Yöaikaan otettu kuva Helsinki-Vantaan terminaalista ja pääsisäänkäynnistä.
Företag
Träundertaket i den nya terminalen på Helsingfors-Vanda flygplats har tilldelats Puuinfos träpris för år 2022. Det imponerande undertaket av trä är tillverkat av finländsk gran och skapar en lugn stämning på den livliga flygplatsen.

Finavias utvecklingsprogram på Helsingfors-Vanda flygplats nådde en viktig milstolpe i december 2021, då den nya terminalutbyggnaden blev klar. Träundertaket och det ståtliga skärmtaket utanför terminalen har blivit ett ikoniskt landmärke på kort tid.

– För många är Helsingfors-Vanda flygplats deras första kontakt med Finland, och det är en utmärkt plats att visa upp finländsk byggkunskap och design. Den nya terminalen är i huvudsak inhemskt kvalitetsarbete, vilket vi är mycket stolta över, säger projektchef Martti Nurminen på Finavia.

Päiväaikaan otettu ulkokuva Helsinki-Vantaan terminaain julkisivusta.

Enligt träpristävlingens jury utstrålar terminalen de olika parternas gemensamma vilja under hela projektets genomförande. Dessutom noterade juryn att det friformiga undertakets praktiska förverkligande är ett bra exempel på hur även stora helheter kan förverkligas med en möbelsnickares precision.

Undertaket, vars ytmaterial är finländsk gran, tillverkades i Reso. Det består av 500 unika CLT-element som är placerade ett i taget som ett gigantiskt pussel. De korslimmade CTL-elementen säkerställer att takets form inte förändras över tid. På de lägsta punkterna når de längsta passagerarna att röra vid taket på grund av dess stora höjdskillnader. Utöver vågformen görs taket intressant av höjdskillnaderna som efterliknar höjdkurvor.

Lähikuva puisesta kattorakenteesta, jossa näkyy puusta tehtyjä tasoeroja.

─ En visuell upplevelse och passagerarorienterade lösningar stödjer det smidiga flödet av resor. Vårt mål är att passagerarna ska få en reseupplevelse i världsklass på Helsingfors-Vanda flygplats och att finskhet ska synas i utrymmena och designen.

Läs mer

Utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda flygplats

Helsingfors-Vanda flygplats förnyas ─ Finavia öppnar en anslående terminal den 1 december

Energieffektiviteten står i centrum för utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda

En historisk förändring äger rum på Helsingfors-Vanda den 21.6