Hoppa över navigering

Finavia utvecklar Kuusamo flygplats: inga flyg 17.7–15.8.2023 på grund av reparationsarbeten

Pressmeddelande
Article published
31.05.2023 kl 10:28
Kuvassa vehreä maisema, jossa etualalla puita ja taka-alalla näkyy vesistö.
Ansvar
Under sommaren förnyar flygplatsbolaget Finavia belysningssystemet på Kuusamo flygplats landningsbana samt uppställningsplattans och rullbanans beläggning. På grund av reparationsarbetet kommer flygtrafiken i Kuusamo att ha en månadslång paus från mitten av juli till mitten av augusti.

– Genom att utveckla flygplatsens infrastruktur kan vi säkerställa säker och smidig trafik och därmed stödja jul- och vinterturismen, vilket är viktigt för Kuusamo. Vi investerar en betydande summa på 2,5 miljoner euro i renoveringen av Kuusamo flygplats, säger Jonna Pietilä, Finavias regionchef för Lapplands flygplatser.

Knappa två miljoner euro av den totala investeringssumman kommer att användas till förnyelse av landningsbanans belysningssystem. Förbättringar av belysningssystemet kommer att göras med hänsyn till Finavias klimatmål och energieffektivitet. Landningsbanans lampor kommer att ersättas med energieffektiva LED-lampor. Sommarens renoveringsarbete innefattar även beläggning av en del av uppställningsplattan och hela rullbanan.

Inga flyg går mellan Kuusamo och Helsingfors mellan 17 juli och 15 augusti. Terminalen är också stängd under denna tid. Under flygpausen betjänar flygplatserna i Rovaniemi, Kemi-Torneå och Uleåborg invånare och resenärer i Kuusamoregionen.

Renoveringen sysselsätter 10–15 personer i Kuusamoområdet, och flera lokala företag är involverade i genomförandet. Dessutom deltar Finavias arbetstagare från flygplatserna i Kuusamo, Uleåborg och Kajana i genomförandet av projektet.

Finavia arbetar aktivt med att bygga upp flygförbindelser och utveckla flygplatsernas infrastruktur och servicenivå för att tillgodose internationella passagerares behov och önskemål.

Kuusamo flygplats är en del av Finavias flygplatser i Lappland, och det går flygtrafik till flygplatsen året runt. Särskilt under vintersäsongen ökar passagerarvolymen avsevärt. I och med renoveringen kommer Kuusamo flygplats att vara färdig för en ny vintersäsong.

– Ett av våra viktigaste trumfkort vid marknadsföring är de låga utsläppen på våra flygplatser. Det är en signal till turisterna att vi är ett ansvarsfullt turistmål och att vi arbetar för en hållbar utveckling. Vårt nästa mål är att uppnå nettonollutsläpp av koldioxid på fyra flygplatser i Lappland redan i år. Kuusamo flygplats är en av dessa fyra flygplatser, säger Jonna Pietilä.

Bild: Harri Tarvainen, Visit Finland