Hoppa över navigering

Finavia firar Nyslotts flygplats 50-årsjubileum

Pressmeddelande
Article published
05.03.2024 kl 09:13
Savonlinnan kiitotie
Människor & Luftfart
Flygplatsen i Nyslott har varit en del av flygplatsbolaget Finavias flygplatsnätverk sedan 1980 och fyller 50 år på sommaren 2024. Finavia firar Nyslotts flygplats märkesår på sin webbplats och i sina sociala medier.

De första flygen landade på Nyslotts flygplats i november 1973, då byggandet av flygplatsen fortfarande pågick. Flygplatsen invigdes officiellt i juni 1974 och blev en del av Finavias flygplatsnätverk år 1980. År 1995 utvecklades terminallokalerna genom att separera lokalerna för avresande och ankommande passagerare och effektivisera bagagehanteringen. År 2022 investerade Finavia tre miljoner euro i beläggningen av flygplatsens landningsbana och rullbana och i renoveringen av uppställningsplattan som fungerar som uppställningsplats för flygplanen. Samtidigt ersattes banljussystemet med ett energieffektivt LED-belysningssystem.

På Nyslotts flygplats är det mycket tydligt hur mångkunniga arbetstagarna är. Därför har arbetstagarna möjlighet att utföra olika slags arbetsuppgifter och kontinuerligt utveckla sin egen kompetens. Det är också möjligt att utveckla sin fördjupade expertis inom sitt eget område, eftersom man på flygplatsen kräver ytterst noggrann och exakt kompetens till exempel i frågor som gäller skötsel och underhåll av infrastrukturen.

‒ Nyslotts flygplats har en stark känsla av gemenskap och alla har enorm vilja att betjäna flygpassagerare och säkerställa smidiga resor, berättar Nyslotts flygplatschef Mauri Vihavainen.

Redan från början har Nyslotts flygplats bland annat betjänat gästerna och publiken på Nyslotts operafestival som har organiserats sedan 1912. Särskilt på våren och hösten avgår det dessutom flera semesterflyg från flygplatsen till värmen i söder, vilket gör det möjligt för människorna i regionen att åka på semester från sin närliggande flygplats.

‒ Under operafestivalen ökar antalet passagerare på flygplatsen och det är traditionellt ett glatt vimmel i terminalen. Östra Finland erbjuder intressanta saker att se och göra under hela året, men atmosfären är särskilt trevlig på sommaren.

Finavia har utsett Nyslotts flygplats till årets flygplats åren 1989, 1996 och 2021. Det senaste erkännandet beviljades under coronapandemin, när flygplatsgemenskapen visade starkt engagemang och resiliens i en exceptionellt utmanande situation.

Under 2000-talet har antalet passagerare på Nyslotts flygplats minskat betydligt från toppåren. Under 1998 reste mer än 58 000 passagerare via Nyslotts flygplats, men under 20 år minskade antalet passagerare till cirka 10 000 per år. Efter stoppet i flygtrafiken på grund av den globala coronapandemin har antalet passagerare på Nyslotts flygplats varit cirka 3 000 per år. I dag genomförs Nyslotts reguljärflyg med stöd från staten och Nyslotts stad. Detta arrangemang kommer att fortsätta åtminstone fram till utgången av 2025.

På sommaren anländer charterflyg till Nyslott från Nederländerna och Tyskland. Med charterflyg kommer sommarturister för att beundra Östra Finland och njuta av den finländska sommaren. Enligt aktuell information kommer charterflygen att fortsätta även under sommaren 2024.

Finavia firar Nyslotts flygplats märkesår i alla sina digitala kanaler under våren och sommaren 2024.