Hoppa över navigering

Nyslotts flygplats fyllde 50 år

Article published
17.06.2024 kl 12:07
Mustavalkoinen ilmakuva Savonlinnan lentoasemasta vuonna 1980.
Människor & Luftfart
Lördagen den 15 juni 2024 firades flygplatsens 50-årsjubileum på Nyslotts flygplats. Festdagen till ära kördes Finavias underhållsutrustning ut på flygplatsen för att uppvisa utrustningen med vilken flygplatsens landningsbanor och utomhusområden hålls i gott skick året runt.

‒ Nyslotts flygplats är en av Finavias flygplatser i östra Finland, och här är gemenskapskänslan och viljan att betjäna passagerare och flygbolag alltid påtaglig. Det är fint att flygplatsen redan fyller 50 år och att vi på flygplatsen får fira jubileumsåret tillsammans med arbetstagare och intressenter, säger Nyslotts flygplatschef Mauri Vihavainen.

Nyslotts flygplats ligger cirka 15 kilometer från Nyslotts centrum, mellan Kuhajärvi och Pellosjärvi. Byggandet av Nyslotts flygplats började övervägas redan på 1940-talet, men det var först 1970 som statsrådet beviljade det egentliga bygglovet till Nyslotts stad och Säminge kommun.

Bygget av flygplatsen var fortfarande delvis på gång när reguljärtrafiken till Nyslott började i november 1973. Det första flygplanet som anlände till flygplatsen var ett Convair Metropolitan-propellerplan med 52 platser. Flygplatsen invigdes officiellt i juni 1974 och blev en del av Finavias flygplatsnätverk år 1980.

Savonlinnan lentoaseman pääsisäänkäynti 2007.

Terminalen och huvudingången på Nyslotts flygplats 2007.

Flygplatsens ombyggda passagerarterminal invigdes på våren 1995. Under ombyggnaden utvecklades terminallokalerna genom att separera lokalerna för avresande och ankommande passagerare och effektivisera bagagehanteringen.

År 2022 investerade Finavia tre miljoner euro i beläggningen av flygplatsens landningsbana och rullbana och i renoveringen av uppställningsplattan som fungerar som uppställningsplats för flygplanen. Samtidigt ersattes landningsbanans ljussystem med ett energieffektivt LED-belysningssystem.

Redan från början har Nyslotts flygplats bland annat betjänat gästerna och publiken på Nyslotts operafestival som har organiserats sedan 1912. Särskilt på våren och hösten avgår det dessutom flera semesterflyg från flygplatsen till värmen i söder, vilket gör det möjligt för människorna i regionen att åka på semester från sin närliggande flygplats. På sommaren anländer traditionellt charterflyg till Nyslott från Nederländerna och Tyskland. I år flygs charterflyg från Rotterdam i juni‒september och från Frankfurt i augusti‒september.

En mångkunnig flygplatsgemenskap erbjuder mångsidiga arbetsuppgifter

Nästan alla Finavias anställda på Nyslotts flygplats är mångkunniga. Det innebär att varje arbetstagare är brett involverad i olika uppgifter både i terminalen och i flygplatsens utomhusområden. Utöver multikompetens krävs så kallad djupkompetens, eftersom underhållet och utvecklingen av flygplatsens infrastruktur kräver mycket noggrann expertis och förståelse.

En av Finavias mångkunniga är Lauri Lemettinen, arbetsledare för underhåll på Nyslotts flygplats, som började arbeta på flygplatsen år 2008. Hans första arbetsuppgift på Finavia var som praktikant när han studerade för sin yrkesexamen i flygplatsservice. Efter avslutad utbildning började han arbeta som mångkunnig inom underhållet, varefter hans arbetskarriär på Finavia har fortsatt i uppgifter som skiftansvarig och arbetsledare.

‒ Det absolut bästa med Nyslotts flygplats är arbetsgemenskapen och de mångsidiga arbetsuppgifterna. Vi som arbetar här är ett gäng som kan sköta till exempel säkerhetskontrollen, räddningstjänsten och underhållet. När man börjar jobba här utvecklas man ohjälpligen till en mångkunnig arbetare som kan utföra mångsidiga arbetsuppgifter. Självklart kräver det också att arbetstagarna har förmågan att lära sig nya saker och är beredda på att reagera på nya och föränderliga situationer, berättar Lauri.

Även Pasi Ahokas, som började arbeta på Finavia 2003, berömmer den goda och nära arbetsgemenskapen och arbetsuppgifternas mångsidighet. Pasi kom till flygplatsen från bilbranschen och började sina arbetsuppgifter i underhållet på Nyslotts flygplats. Han har utvecklat sin egen kompetens och en stark förståelse för flygplatsens verksamhet under årens lopp, och idag är Pasi skiftledare.

‒ Det viktigaste är att underhålla flygplatsen noggrant för att säkerställa en smidig och säker flygtrafik. Självklart görs även förbättringar på flygplatsen. Vi lyssnar på utvecklingsidéer från personalen för att kunna utveckla våra arbetssätt och verksamheten på ett ekonomiskt ansvarsfullt sätt, berättar Pasi.

Läs mer om Finavias och flygplatsernas historia här.

Bild:Nyslotts flygplats fotograferad från luften 1980.