Ohita navigaatio

Savonlinnan lentoasema täytti 50 vuotta

Artikkeli julkaistu
17.06.2024 klo 12:07
Mustavalkoinen ilmakuva Savonlinnan lentoasemasta vuonna 1980.
Ihmisiä & Ilmailua
Savonlinnan lentoasemalla juhlittiin lauantaina 15. kesäkuuta 2024 lentoaseman 50-vuotisjuhlia. Juhlapäivän kunniaksi lentoaseman ulkoalueille tuotiin Finavian kunnossapitokalustoa, jolla lentoaseman kiitotiet ja ulkoalueet pidetään kunnossa vuoden ympäri.

‒ Savonlinnan lentoasema on yksi Finavian Itä-Suomen lentokentistä, ja täällä yhteisöllisyys ja halu palvella matkustajia ja lentoyhtiöitä on aina läsnä. On hienoa, että lentoasema saavuttaa jo 50 vuoden iän, ja pääsemme lentoasemalla juhlistamaan merkkivuotta yhdessä työntekijöiden ja sidosryhmien kanssa, sanoo Savonlinnan lentoasemanpäällikkö Mauri Vihavainen.

Savonlinnan lentoasema sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Savonlinnan kaupungin keskustasta, Kuhajärven ja Pellosjärven välissä. Savonlinnan lentoaseman rakentamista alettiin pohtia jo 1940-luvulla, mutta Valtioneuvosto myönsi varsinaisen rakennusluvan Savonlinnan kaupungille ja Säämingin kunnalle vasta vuonna 1970.

Lentoaseman rakennustyöt olivat vielä osin kesken, kun säännöllinen reittiliikenne alkoi Savonlinnaan marraskuussa 1973. Ensimmäinen lentoasemalle saapunut lentokone oli 52-paikkainen Convair Metropolitan -potkurikone. Virallisesti lentoasema vihittiin käyttöön kesäkuussa 1974, ja se siirrettiin osaksi Finavian lentoasemaverkostoa vuonna 1980.

Savonlinnan lentoaseman pääsisäänkäynti 2007.

Savonlinnan lentoaseman terminaali ja pääsisäänkäynti vuonna 2007.

Lentoaseman uudistettu matkustajaterminaali vihittiin käyttöön keväällä 1995. Laajennustöiden aikana terminaalitiloja kehitettiin eriyttämällä lähtevien ja saapuvien matkustajien tilat ja sujuvoittamalla matkatavarankäsittelyä.

Vuonna 2022 Finavia investoi kolme miljoonaa euroa lentoaseman kiitotien ja rullaustien päällystämiseen ja lentokoneiden pysäköintipaikka-alueena toimivan asematason kunnostamiseen. Samalla kiitotievalojärjestelmä uusittiin energiatehokkaaksi led-valojärjestelmäksi.

Savonlinnan lentoasema on alusta asti palvellut muun muassa vuodesta 1912 asti järjestettyjen Savonlinnan oopperajuhlien vieraita ja yleisöä. Lisäksi erityisesti keväällä ja syksyllä lentoasemalta lähtee useita lomalentoja etelän lämpöön, mikä mahdollistaa alueen ihmisille lomamatkailun omalta lähikentältä. Perinteisesti Savonlinnaan tulee kesällä tilauslentoja Hollannista ja Saksasta. Tänä vuonna tilauslentoja lennetään kesä-syyskuussa Rotterdamista ja elo-syyskuussa Frankfurtista.

Moniosaajien lentoasemayhteisö tarjoaa monipuolisia työtehtäviä

Lähes kaikki Finavian työntekijät Savonlinnan lentoasemalla ovat niin kutsuttuja moniosaajia. Se tarkoittaa, että jokainen työntekijä osallistuu laajasti eri tehtävien hoitamiseen sekä terminaalissa että lentoaseman ulkoalueilla. Moniosaajien lisäksi tarvitaan niin sanottua syväosaamista, koska lentoaseman infrastruktuurin ylläpito ja kehittäminen vaativat hyvin tarkkaa asiantuntijuutta ja ymmärrystä.

Yksi Finavian monisaajista on Savonlinnan lentoaseman kunnossapidon työnjohtaja Lauri Lemettinen, joka aloitti työt lentoasemalla vuonna 2008. Ensimmäinen työtehtävä Finaviassa oli harjoittelijana, kun hän opiskeli Lentoasemapalvelujen ammattitutkintoa. Valmistumisen jälkeen alkoivat tehtävät kunnossapidon moniosaajana, jonka jälkeen työura Finaviassa on jatkunut vuorovastaavan ja työnjohtajan tehtäviin.

‒ Savonlinnan lentoasemassa parasta on ehdottomasti työyhteisö ja monipuoliset työtehtävät. Meitä on täällä töissä porukka, joka pystyy hoitamaan esimerkiksi turvatarkastukset, pelastuspalvelun ja kunnossapidon. Kun tänne tulee töihin, kehittyy väkisinkin moniosaajaksi, jossa työtehtävät ovat monipuolisia. Toki se myös vaatii työntekijöiltä kykyä oppia uutta ja valmiutta reagoida uusiin ja muuttuviin tilanteisiin, Lauri kertoo.

Myös vuonna 2003 Finaviassa työt aloittanut Pasi Ahokas yhtyy kehuihin hyvästä ja tiiviistä työyhteisöstä ja työtehtävien monipuolisuudesta. Pasi siirtyi lentoasemalle autoalalta ja aloitti työtehtävät Savonlinnan lentoaseman kunnossapidossa. Oma osaaminen ja vahva ymmärrys lentoaseman toiminnasta on kehittynyt vuosien aikana, ja nykyään Pasi toimii vuoroesihenkilönä.

‒ Tärkeintä on ylläpitää kenttää huolellisesti, jotta se palvelee sujuvaa ja turvallista lentoliikennettä. Toki kentälle tehdään myös parannuksia. Henkilöstöltä tulevia kehitysideoita kuunnellaan, jotta voidaan kehittää työtapoja ja kehittää toimintaa taloudellisesti vastuullisesti, Pasi kertoo.

Lue lisää Finavian ja sen lentoasemien historiasta täältä.

Artikkelin pääkuva: Savonlinnan lentoasema kuvattuna ilmasta käsin vuonna 1980.