Ohita navigaatio

Finavia juhlistaa Savonlinnan lentoaseman 50-vuotista taivalta

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
05.03.2024 klo 09:13
Savonlinnan kiitotie
Ihmisiä & Ilmailua
Lentoasemayhtiö Finavian lentoasemaverkostoon 1980 vuodesta lähtien kuulunut Savonlinnan lentoasema saavuttaa 50 vuoden iän kesällä 2024. Finavia juhlistaa Savonlinnan lentoaseman merkkivuotta verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.

Ensimmäiset lennot saapuivat Savonlinnan lentoasemalle marraskuussa 1973, jolloin lentoaseman rakennustyöt olivat vielä osin kesken. Virallisesti lentoasema vihittiin käyttöön kesäkuussa 1974, ja se siirtyi osaksi Finavian lentoasemaverkostoa vuonna 1980. Vuonna 1995 terminaalitiloja kehitettiin eriyttämällä lähtevien ja saapuvien matkustajien tilat ja sujuvoittamalla matkatavarankäsittelyä. Vuonna 2022 Finavia investoi kolme miljoonaa euroa lentoaseman kiitotien ja rullaustien päällystämiseen ja lentokoneiden pysäköintipaikka-alueena toimivan asematason kunnostamiseen. Samalla kiitotievalojärjestelmä uusittiin energiatehokkaaksi led-valojärjestelmäksi.

Savonlinnan lentoasemalla toteutuu vahvasti niin sanottu työntekijöiden moniosaajuus. Sen myötä työntekijöillä on mahdollisuus tehdä laajasti erilaisia työtehtäviä ja kehittää jatkuvasti omaa osaamistaan. Myös oman asiantuntijuusalan syväosaamisen kehittäminen on mahdollista, koska lentoasemalla vaaditaan hyvin tarkkaa ja eksaktia osaamista esimerkiksi kunnossapitoon ja infrastruktuurin ylläpitoon liittyen.

‒Savonlinnan lentoasemalla yhteisöllisyys on vahvaa ja kaikilla on vahva halu palvella lentomatkustajia ja varmistaa sujuva matkustaminen, Savonlinnan lentoasemanpäällikkö Mauri Vihavainen Finaviasta kertoo.

Savonlinnan lentoasema on alusta asti palvellut muun muassa vuodesta 1912 asti järjestettyjen Savonlinnan oopperajuhlien vieraita ja yleisöä. Lisäksi erityisesti keväällä ja syksyllä lentoasemalta lähtee useita lomalentoja etelän lämpöön, mikä mahdollistaa alueen ihmisille lomamatkailun omalta lähikentältä.

Oopperajuhlien aikana lentoaseman matkustajamäärä nousee ja terminaalissa on perinteisesti iloinen vilinä. Itä-Suomi tarjoaa koko vuoden mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa, mutta kesällä tunnelma on erityisen mukava.

Finavia on valinnut Savonlinnan lentoaseman Vuoden lentoasemaksi vuosina 1989, 1996 ja 2021. Viimeisin tunnustus myönnettiin koronapandemian aikana, jolloin lentoasemayhteisö osoitti vahvaa sitoutuneisuutta ja resilienssiä poikkeuksellisen haastavassa tilanteessa.

Matkustajamäärä Savonlinnan lentoasemalla on 2000-luvulla laskenut merkittävästi huippuvuosista. Vuonna 1998 Savonlinnan lentoaseman kautta matkusti yli 58 000 matkustajaa, mutta 20 vuoden aikana matkustajamäärä väheni noin 10 000 vuosittaiseen matkustajaan. Maailmanlaajuisen koronapandemian lentoliikenteen pysähtymisen jäljiltä vuosittainen matkustajamäärä Savonlinnan lentoasemalla on asettunut noin 3 000 matkustajaan. Nykyään Savonlinnan reittilennot toimivat valtion ja Savonlinnan kaupungin tuella, joka jatkuu vähintään vuoden 2025 loppuun asti.

Kesäisin Savonlinnaan tulee tilauslentoja Hollannista ja Saksasta. Tilauslennot tuovat kesäturisteja ihailemaan Itä-Suomea ja nauttimaan Suomen kesästä. Tämänhetkisten tietojen mukaan tilauslennot jatkuvat myös kesällä 2024.

Finavia juhlistaa Savonlinnan lentoaseman merkkivuotta kaikissa digitaalisissa kanavissaan kevään ja kesän 2024 aikana.

Lue myös

Finavian historia kulkee käsi kädessä kansainvälisen ilmailun kanssa