Hoppa över navigering

Helsingfors-Vanda satsar på mat – de senaste årens utvecklingsarbete har nästan fördubblat antalet restauranger och diversifierat utbudet avsevärt

Article published
27.05.2024 kl 10:23
Helsinki-Vantaan portialueen ravintolamaailma
Resa
Finavia har utvecklat mat- och dryckesutbudet på Helsingfors-Vanda flygplats avsevärt under de senaste åren. Passagerarna betjänas nu av nästan 50 restauranger och kaféer, däribland sommarterrasser, sällsynta pärlor och prisbelönta helheter.

– Mat är ett särskilt aktuellt tema i sommar, eftersom de nordiska Michelinstjärnorna presenteras i Helsingfors. Maten har också blivit en viktig del av reseupplevelsen för allt fler flygpassagerare. Därför har vi utvecklat restaurangutbudet på Helsingfors-Vanda avsevärt under de senaste åren, och antalet restauranger på flygplatsen har nästan fördubblats sedan 2019, berättar Nora Immonen, Finavias affärschef på Helsingfors-Vanda.

Flygplatsens avgångs- och ankomsthall, med totalt 12 restauranger, kaféer och barer, är öppen för alla. Till utbudet hör restaurangområdet Food Hall, som tilldelades utmärkelsen Airport Food Hall of the Year 2023 och som serverar smaker från fem olika kök runt världen. Food Hall betjänar inte bara passagerare utan även anställda och invånare i flygplatsens närområden: mat kan beställas hem och Finavia erbjuder gratis parkering på flygplatsen under lunchtid.

I området efter säkerhetskontrollen finns det tiotals mat- och dryckesställen som betjänar passagerarna. De senaste tillskotten är hantverkspizzarestaurangen Italian Kitchen Terracotta, som öppnade i början av 2024, Bubbles Seafood & Wine, som specialiserar sig på champagne och vin, Nordic Kitchen, som erbjuder skandinavisk mat, samt hamburgerrestaurangen Naughty Burger, som grundades av vinnaren av Finlands Top Chef.

Sommartid är de tre uteterrasserna på Helsingfors-Vanda den perfekta platsen att koppla av och njuta av solen. Utöver ankomsthallens Runway Bars terrass öppnas två andra terrasser i flygplatsens avgångsgateområde: Toastery Café & Bar öppnar en helt ny sommarterrass, och Espresso Houses populära terrass vid gate 29 är åter öppen för passagerarna.

− Varje månad passerar över en miljon passagerare genom Helsingfors-Vanda, och vi vill erbjuda dem alla en förstklassig kundupplevelse. Flygplatsen har totalt cirka 30 000 kvadratmeter butiksyta att hyra, och vi utvecklar ständigt vårt utbud av mat och dryck i takt med trenderna och passagerarnas önskemål. Särskilt utbudet av varm mat har diversifierats i och med flygplatsens historiska utvecklingsprogram. Under det senaste året har vi öppnat 17 nya restauranger och kaféer på flygplatsen, och fler är på väg, fortsätter Immonen.

Finavia har också satsat på flygplatsens frukostutbud. Restaurangerna öppnar sina dörrar tidigt på morgonen för passagerarna, som kan njuta av bland annat Tori Kitchen & Cafés gröt som fått sjuda över natten eller Nordic Kitchens varma frukosträtter. För snabbare färdkost finns det take away-alternativ på R-kioskerna och WHSmiths kiosker.

Det är få som vet att Helsingfors-Vanda också har ett eget bageri. I bageriet bakas varje morgon färska kanelbullar, muffins, bröd och andra produkter som serveras av bland annat Kaffet Bakery-kaféerna och Pala Pizza Bar-restaurangen.

Även utbudet i området efter passkontrollen, det så kallade non-Schengen-området, kommer att förbättras till sommaren, när gatumatsrestaurangen Street Food Club och det nya Nordic Kitchen öppnar sina dörrar. Vänner av asiatisk mat betjänas av bland annat Ajisen Ramen, som är den världsberömda restaurangkedjans första verksamhetsställe i Nordeuropa. I området finns också en av flygplatsens specialiteter: Fizzas pizzaautomat, som på bara tre minuter lagar en ugnsfärsk pizza som är lätt att ta med, dygnet runt.

− Flygplatsens mångsidiga restaurangutbud har något för alla, så nu har passagerarna en utmärkt anledning att komma till flygplatsen i god tid för att njuta av semesterkänslan och den goda maten, rekommenderar Immonen.

Se alla restauranger, kaféer och barer på Helsingfors-Vanda här.