Hoppa över navigering

Ståtliga fjäll och sevärda semestermål är Lapplands trumfkort – läs mer om Kittilä flygplats

Article published
19.01.2024 kl 09:11
Revontulet Lappi
Destinationer
Kittilä flygplats har utmärkta förbindelser till många av Lapplands viktiga semestermål och skidorter. Resenärerna kan beundra fjällen Levis, Ylläs och Aakenus direkt från flygplatsens gateområde.

Kittilä flygplats ligger i norra Finland, cirka 5 kilometer från Kittilä kommuns centrum. Kittilä flygplats har utmärkta förbindelser till Lapplands fjäll och semestermål, vilket är anledningen till att den är mycket populär bland resenärer och turister.

När vintern kommer, mångdubblas flygtrafiken till Kittilä. I december kommer som mest 30 flyg per dag till Kittilä. År 2023 reste 375 000 passagerare via flygplatsen, varav nästan en tredjedel reste under högsäsongen i november–december.

Det går för närvarande direktflyg till Kittilä från tre olika destinationer i Europa: Düsseldorf, Riga och München. Dessutom hade Kittilä förbindelser till Storbritanniens Manchester och London under resesäsongen i november–december. Inrikesflyg till Kittilä går från Tammerfors och Helsingfors.

Flygplatschefens tips för besök i Kittilä och fjällen

Från Kittilä kan man smidigt resa till Lapplands semestermål och skidorter. Kittiläs flygplatschef Jonna Pietilä delar sina restips till Kittiläs närområden.

”De magiska fjällen är ett av Lapplands trumfkort. Fyra fjäll kan ses direkt från gateområdena på Kittilä flygplats: Levi, Ylläs, Aakenus och Kätkä. Ungefär en timme från flygplatsen finns också Muonio och Pallastunturi, som enligt undersökningar har den renaste luften i världen."

"Jultomtens stuga ligger på Levi och är en av Levis mest ikoniska platser för fotografering. Från stugans terrass öppnas en fantastisk utsikt över fjällen. Stugan är tillgänglig året runt."

Bekanta dig med flygplatsen

  • Etableringsår: Kittilä flygplats grundades 1979.
  • Arbetstagare: Flygplatsen sysselsätter totalt 13 personer, och nästan 40 under högsäsongen.
  • Passagerarmängder: År 2023 var antalet flygpassagerare 375 000.
  • Flygförbindelser: Kittilä har för närvarande direkta flygförbindelser till tre olika destinationer i Europa. Trafiken till Kittilä är livlig särskilt på vintern, och i december kan det finnas upp till 30 flygningar per dag.

Läs mer om Kittilä flygplats samt avgående och ankommande flyg.

Se tjänsterna på Kittilä flygplats här.

Läs här hur säkerhetskontrollen på Kittilä flygplats fungerar.

Artikelns huvudbild: Thomas Kast / Visit Finland