Säkerhetskontroll

En säkerhetskontroll av passagerare och deras handbagage görs efter incheckningen, före genomgången till avgångshallområdet. Resegods som ska transporteras i lastrummet lämnas vid incheckningen för säkerhetskontroll.

Innan du kommer till flygplatsen ska du ta reda på vilka saker, ämnen och föremål som ska transporteras i handbagaget och vilka som ska transporteras i lastrumsbagaget, och vilka saker du inte alls får ta med dig på flyget. Mer information om hur du packar bagaget rätt redan hemma finns på vår webbplats.

Så här förbereder du dig för säkerhetskontrollen

 • Lägg telefoner, nycklar och mynt i väskan eller i jackfickan. I byxfickorna och på andra ställen i kläderna utlöser de onödiga larm.
 • Ta av dig rocken och/eller kavajen.
 • Ta också av dig bälten och klockor som innehåller mycket metall samt stora metallsmycken. Ofta innehåller även klackar metall. Om du vill kan du låta genomlysa dina skor. 
 • Ta ut bärbara datorer, surfplattor och kameror ur väskan eller skyddsfodralet.
 • Ta ut vätskor, mediciner och barnmat samt stora elektriska apparater ur väskan. Om du glömmer kvar dem i väskan måste du genomgå en tilläggskontroll. Repetera packningsanvisningarna för vätskor.

Vid säkerhetskontrollen

 • Lägg allt handbagage och dina ytterkläder på bandet för genomlysning i de lådor som finns vid säkerhetskontrollen.
 • Visa upp ditt boardingkort i pappersform eller i en mobil enhet för säkerhetskontrollanten. På Helsingfors-Vanda skannar du boardingkortet i biljettgranskningsautomaten redan innan du går till säkerhetskontrollen.
 • Gå genom metalldetektorporten.

Om metalldetektorn slår larm

Om en metalldetektorport ger larm tar säkerhetskontrollanten reda på orsaken. Passageraren ombeds ta bort föremål som kan ha orsakat larmet och sedan gå genom metalldetektorporten en gång till.

Passagerarens kläder och kropp kan också kontrolleras manuellt. Vid behov ska säkerhetskontrollanten även kontrollera byx- eller kjollinningens insida genom att känna efter med fingrarna.

Det bästa sättet att undgå manuell kontroll är att ta bort alla metallföremål du har på dig och lägga dem på bandet för genomlysning. Paljetter, metallknappar eller stödbyglar i underkläder kan orsaka larm.

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) kräver att vi i vilket fall som helst undersöker ett visst antal av dem som passerar säkerhetskontrollen noggrannare genom slumpmässigt urval. På Finavias flygplatser utförs kontrollen utifrån det slumpmässiga urvalet med ETD-utrustning, dvs. en sprängämnesdetektor.

Och vad händer med förbjudna föremål?

Om du har föremål eller ämnen i handbagaget som är förbjudna i flygplanet måste du överlämna dem för att förstöras. Om du har tillräckligt med tid innan ditt flyg avgår kan du gå tillbaka ut från säkerhetskontrollen och

 • gå till incheckningen för att överlämna handbagaget för transport i lastrummet eller
 • ge det förbjudna föremålet till den person som förde dig till flygplatsen eller föra det till din bil eller
 • föra det förbjudna föremålet till flygplatsens avgiftsbelagda förvaring. På Helsingfors-Vanda finns det förvaringsboxar i terminal 1 och terminal 2 (in English). Dessutom finns det en förvaringstjänst på flygplatsen.

Om förbjudna föremål hittas i lastrumsbagaget avlägsnas också dessa ur bagaget. Föremål som avlägsnats från lastrumsbagaget förvaras i några veckor och du kan hämta dem senare från förvaringspunkt nära flygplatsen. Förvaringsplatsernas praxis varierar efter flygplats och en del av tjänsteleverantörerna uppbär en avgift för förvaringen. Närmare anvisningar om var föremålen kan avhämtas lämnas i resväskan i stället för de avlägsnade föremålen.

Du kan också beställa återlämning av värdeföremål som avlägsnats från handbagaget genom Cotio. Tjänsten är avgiftsbelagd och finns tills vidare på Helsingfors-Vanda.

Om beslagtagna föremål inte hämtas under förvaringstiden: Alla föremål som beslagtagits i säkerhetskontrollen på Finavias flygplatser kasseras, återvinns eller doneras till välgörenhet efter förvaringstiden.

Mer information om säkerhetskontrollen

Bakgrundsinformation om säkerhetskontroller

Säkerhetskontroller på flygpassagerare regleras i EU-länderna av gemensamma regler i syfte att säkerställa säkerheten och smidigheten på resorna.

För bestämmelserna om säkerhetskontroll i Finland ansvarar Trafiksäkerhetsverket (Trafi), som också är den nationella myndighet som övervakar säkerhetskontrollerna. På Trafis webbplats får du bakgrundsinformation om säkerhetskontroller.

Dataskyddsbeskrivning: Rapporteringssystemet för säkerhetskontroller (PDF)