Skip navigation

Täysosumia: Kööpenhamina, Tallinna, Riika ja Tukholma

Article published
1.2.2012 at 07:29

KÖÖPENHAMINA: Leipien aatelia

Köpiksessä käydessä kuuluu tietysti haukata smørrebrødia, maailmankuulua tanskalaista voileipää, jossa itse leipäsiivu on selkeästi sivuroolissa. Täysjyväleivälle kootaan avokätisesti ja mielikuvitusta käyttäen erilaisia päällysteitä: lihaa, kalaa, kaviaaria, äyriäisiä, makkaraa, juustoa, kasviksia, hedelmiä. Usein kyytipoikana on tanskalaisten toinen taidonnäyte, olut. Schønnemann, yksi Kööpenhaminan vanhimmista ravintoloista, on tarjonnut smørrebrødeja vuodesta 1877.

Schønnemann Hauser, Plads 16

taysosumat_koopenhamina.jpg

RIIKA: Zeppelin-hallien uusi elämä

Riian ostospaikoista mieleenpainuvin on kaupungin keskustori. Siellä kauppaa käydään viidessä kaarihallissa, jotka rakennettiin 1930-luvulla Zeppelin-ilmalaivoille. Torilla käy asiakkaita päivittäin jopa 100 000. Myynnissä on elintarvikkeiden lisäksi muun muassa käsityöläisten tuotteita ja matkamuistoja. Tinkiä saa, mutta kaupanteon lomassa kannattaa pitää silmällä lompakkoa – paikka houkuttelee myös taskuvarkaita. Keskustori on UNESCO:n maailmanperintökohde.

Rigas Centrālais Tīrgus Nēģu, iela 7. Lisää matkavinkkejä: www.latvia.travel

taysosumat_riika.jpg

TALLINNA: Kaikki merestä

Toukokuussa 2012 avautunut Lennusadam-museo sijaitsee parin kilometrin päässä Tallinnan vanhasta kaupungista. Lentoasemalta matkaa on kuusi kilometriä. Museon rakennus on aiemmin toiminut vesilentokonehalleina, jotka rakennettiin vuosina 1916–1917 Pietari Suuren merilinnoituksen osaksi. Näytteillä on muun muassa vesitaso Short 184, sukellusvene Lembit ja jäänmurtaja Suur Tõll. Tarjolla on myös oppia meritaidoissa, maailmanympärimatka Yellow Submarinella, akvaario, pelejä, kahvila ja satama.

Lennusadam, Küti 17

taysosumat_tallinna.jpg

TUKHOLMA: Siniverisiä hevosvoimia

Ruotsin kuningaskunnan komeimmat kiesit eri aikakausilta voi katsastaa Tukholman keskustassa toimivassa Hovitallissa, joka vastaa hovin kaikista kuljetuksista niin autoilla kuin hevosilla. Hänen majesteettiinsa talliin pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla, joissa esitellään hevostallit asukkeineen ja valjashuoneineen sekä kuninkaallisten eri tilaisuuksissa käyttämät ajopelit, joilla jokaisella on oma tarinansa.

H.M. Konungens hovstall, Väpnargatan 1

taysosumat_tukholma.jpg

Teksti: Terhi Kivikoski-Hannula
Kuvat: Wikimedia

Matkustus