Lentomatkustus koronan aikana

Matkustajien turvallisuus on Finavialle ensisijaisen tärkeää. Huolehdimme turvallisuudesta lentoasemilla monin toimenpitein, jotta matkustajat voivat vierailla lentoasemillamme luottavaisin mielin.

Ennen lentoasemalle tuloa

Minne Suomesta voi matkustaa?

Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen ja lähteä Suomesta.

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueelle ja välttämään matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan, Intiaan ja Venäjälle.

Katso myös kohdat Mitä koronaohjeita minun pitää huomioida jo kotona? ja Pitääkö minulla olla negatiivinen koronatesti- tai rokotustodistus Suomeen saavuttaessa?

Mitä koronaohjeita minun pitää huomioida jo kotona?

Tarkista maahantulo-, koronatesti- ja karanteenimääräykset kohdemaasi viranomasilta ja omalta lentoyhtiöltäsi (Finnairin matkustajille). Myös Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteista saa ajankohtaista tietoa maan tilanteesta. Katso myös Helsinki-Vantaan koronatestipalvelut.

EU:n koronarokotustodistus on saatavilla Omakannassa 22.6.2021 alkaen. Testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronasta tulevat Omakantaan heinäkuun puolivälissä. Lue lisää EU:n koronatodistuksesta ja Omakannasta.

Tarkista matkavakuutuksesi kattavuus. Ota ulkomaanmatkalle mukaan passi.

Ota matkalle mukaan riittävästi maskeja. Katso myös kohdat Pitääkö minun käyttää maskia lentoasemalla ja Voinko ostaa maskeja lentoasemalta.

Tarkista, mitä tavaroita voit kuljettaa käsimatkatavaroissa ja mitä ruumaan menevissä matkatavaroissa. Noudata lentoyhtiösi antamia ohjeita matkatavaran määrästä ja painosta.

Tee lähtöselvitys kotona aina, kun se on mahdollista.

Mistä löydän terminaalien aukioloajat?

Voinko tulla Helsinki-Vantaalle saattamaan tai noutamaan matkustajia?

Kontaktien vähentämiseksi ja turvavälien säilyttämiseksi terminaalit 1 ja 2 ovat tällä hetkellä tarkoitettu vain matkustajille ja henkilökunnalle.

Matkustajien jättö ja nouto tulisi tapahtua terminaalien ulkopuolella. Voit odottaa tai saattaa matkustajaa autossasi tai terminaalin ulkopuolella. Taksiliikenne on siirtynyt terminaali 1:een 2.3.2021 alkaen. Lisää tietoa saat tiedotteestamme.

Mitä teen, jos tunnen itseni sairaaksi?

Älä tule lentoasemalle, jos tunnet itsesi sairaaksi tai jos sinulla on Covid-19-taudin oireita. Sairaana ei pidä matkustaa.

Jos epäilet koronatartuntaa, tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita oman alueesi terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Lentoasemalla

Mitä koronaohjeita minun pitää noudattaa lentoasemalla?

  • Käytä aina maskia; kun lähdet matkalle, saavut matkalta tai kun tulet vastaan tai saatat matkustajia.
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
  • Pidä riittävä turvaväli muihin matkustajiin ja henkilökuntaan.
  • Seuraa lentoaseman kuulutuksia ja kylttejä. Noudata henkilökunnan ohjeita.
  • Käytä itsepalveluautomaatteja, jos sinulla on ruumaan meneviä matkatavaroita tai teet lähtöselvityksen lentoasemalla.

Pitääkö minun käyttää maskia lentoasemalla?

Edellytämme maskin käyttöä kaikilta lentoasemillamme asioivilta.

Voit hankkia suojamaskeja useista Helsinki-Vantaan myymälöistä ja kioskeista. Myös muun muassa Ivalossa, Rovaniemellä, Oulussa, Kittilässä, Kuusamossa ja Vaasassa on myynnissä maskeja.

Havainnekuva lentoaseman maskiohjeistuksesta matkustajille

Voinko vaihtaa konetta Helsinki-Vantaalla?

Koneen vaihtaminen Helsinki-Vantaalla on sallittua kotimaanlennoille Suomen maahantulonrajoitusten mukaisesti.

Koneen vaihtaminen ulkomaanlennoille on sallittua seuraavan transit-lentoaseman tai kohdemaan maahantulorajoitusten mukaisesti.

Tarkista aina vaihtoaseman tai kohdemaan maahantulorajoitukset ja mahdolliset testausvaatimukset kyseisen maan viranomaisilta ja omalta lentoyhtiöltäsi.

Lisätietoja saat Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Voinko ostaa maskeja lentoasemalta?

Voit hankkia suojamaskeja useista Helsinki-Vantaan myymälöistä ja kioskeista.

Verkostolentoasemilla muun muassa Ivalossa, Rovaniemellä, Oulussa, Kittilässä, Kuusamossa ja Vaasassa on myynnissä maskeja.

Havainnekuva lentoaseman maskiohjeistuksesta matkustajille

Mitkä ravintolat ja palvelut ovat tällä hetkellä avoinna lentoasemilla?

Ravintoloiden ja palvelupisteiden aukioloajat vaihtelevat tällä hetkellä poikkeuksellisesta ja muuttuvasta tilanteesta johtuen.

Helsinki-Vantaan palveluiden aukioloajat voit tarkistaa tiedotteestamme.

Tarkista verkostolentoasemien ja niiden palveluiden aukioloajat lentoasemien sivuilta.

Mitä Finavia on tehnyt koronan leviämisen estämiseksi?

Aloitimme tehostetun siivouksen ja pintojen desinfioinnin jo tammikuussa. Terminaaliin on sijoitettu yli 300 käsidesiannostelijaa. Turvatarkastuslaatikoiden puhdistusta on tehostettu UVC-teknologian avulla.

Turvaetäisyyksien säilyttämiseksi ja matkustusrajoitusten toteuttamiseksi matkustajien kulkureittejä on järjestelty uudelleen ja tilojen kapasiteettia on rajoitettu. Lisäksi olemme teipanneet lattiaan yli 2 000 turvavälitarraa. Sata asiakaspalvelupistettä on suojattu pleksein ja lentoasemalle on hankittu yli 100 000 maskia.

Kuulutamme seitsemän minuutin välein kolmella eri kielellä viranomaisten ohjeita.

Olemme lisäksi sitoutuneet eurooppalaisen lentoturvallisuusjärjestön EASA:n terveysturvallisuussuosituksiin.

Millaisia koronatestauspalveluita Helsinki-Vantaalla on?

Siirry Koronatestaus Helsinki-Vantaalla lentoasemalla -sivulle, josta näet Helsinki-Vantaan lentoaseman koronatestauspalvelut.

Suomeen saavuttaessa

Voinko tulla Suomeen?

Suomen kansalaisella on aina oikeus tulla Suomeen. Lisäksi jokaisella on oikeus lähteä Suomesta.

EU ja Schengen-alueelta sekä Andorrasta, Bulgariasta, Irlannista, Kroatiasta, Kyprokselta, Monacosta, Romaniasta, San Marinosta ja Vatikaanista voi matkustaa Suomeen. Lue maahantulon rajoituksista valtioneuvoston kanslian sivuilta.

Jos maahantuloedellytyksesi täyttyvät, noudata seuraavia sääntöjä Suomeen saapuessasi:

1) Kun sinulla on todistus hyväksyttävästä COVID-19-rokotussarjasta tai 6 kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista, sinun ei tarvitse osallistua koronavirustestiin maahantulopisteellä tai 3-5 vuorokauden kuluessa Suomeen tulosta.

2) Kun sinulla on todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä, joka on otettu korkeintaan 72 tuntia ennen Suomeen saapumista tai koronarokotussarjan ensimmäisen rokoteannoksen saamisesta vähintään 14 vuorokautta ennen, sinut ohjataan testiin 3-5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta.

3) Jos sinulla ei ole mitään yllä mainituista todistuksista, sinut ohjataan terveystarkastuksessa koronavirustestiin maahantulopisteellä ja 3-5 päivän aikana Suomeen saapumisesta.

Pitääkö minulla olla negatiivinen koronatesti- tai rokotustodistus Suomeen saavuttaessa?

Täytä FINENTRY ennen saapumistasi Suomeen. Finetryn täyttäminen etukäteen nopeuttaa koronatodistusten tarkastusta ja antaa ohjeet maahan saapumiseen.

Riskimaasta saapuvalla matkustajalla on lainmukainen velvoite osallistua terveystarkastukseen, joka sisältää rokotus- ja koronatestitodistusten tarkistamisen. Jos sinulla ei ole todistusta negatiivisesta koronatestistä tai olet saanut vain yhden koronarokotuksen, terveystarkastus sisältää myös yksi- tai kaksivaiheisen Covid19-testauksen maahan tullessa ja/tai maahantulon jälkeen. 26.7. alkaen kaikista riskimaista saapuvilta matkustajilta tarkastetaan koronatodistukset Helsinki-Vantaan lentoasemalla Suomeen saavuttaessa.

EU:n koronarokotustodistus on saatavilla Omakannassa 22.6.2021 alkaen. Testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronasta tulevat Omakantaan heinäkuun puolivälissä. Lue lisää EU:n koronatodistuksesta ja Omakannasta .

Pitääkö minun osallistua Suomeen saapuessani terveystarkastukseen?

Jos saavut Suomeen THL:n määrittelemästä riskimaasta, sinut ohjataan terveystarkastukseen. Voit tarkistaa riskimaat THL:n sivuilla olevasta kartasta. Riskimaista saapuvilla matkustajilla on lainmukainen velvoite osallistua terveystarkastukseen, joka sisältää koronatodistusten tarkastamisen ja tarvittaessa yksi- tai kaksivaiheisen koronatestauksen maahan saapuessa.

Jos saavut Suomeen Helsinki-Vantaan kautta, voit täyttää terveysviranomaisten vaatiman henkilötietolomakkeen etukäteen. Lomakkeen saat Vantaan kaupungin sivuilta.

Katso myös kohta, milloin minun tulee välttää kontakteja?

Milloin terveysviranomaiset suosittelevat kontaktien välttämistä Suomeen saavuttaessa?

Jos olet täyttänyt Finentry-lomakkeen ja saanut sitä kautta ohjeita, toimi lomakkeen antamien ohjeiden mukaan. Jos et ole täyttänyt lomaketta, katso alla oleva ohjeet, jotka koskevat Suomeen saapuvia matkustajia.

Suomen terveysviranomaiset suosittelevat kontaktien välttämistä 14 vuorokauden ajan matkustajille, joiden tulisi käydä testissä aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Katso THL:n sivuilta tilanteet, joissa matkustajan tulee käydä testissä ja milloin testiä ei tarvita.

THL suosittelee, että vältät kontakteja muihin kuin samassa asunnossa tai majapaikassa asuviin ihmisiin, kunnes olet saanut negatiivisen tuloksen koronatestistä, joka tehdään aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta.

THL suosittelee, että vältät kontakteja muihin kuin samassa asunnossa tai majapaikassa asuviin ihmisiin 14 vuorokauden ajan maahantulosta, jos et mene koronatesteihin lainkaan.

Poikkeukset kontaktien välttämis- ja testaussuosituksiin löydät THL:n sivuilta .

Jos saavut Suomeen Ivalon, Kittilän, Rovaniemen tai Enontekiön lentoasemien kautta, käytössäsi on Laplandentry -järjestelmä. Kun täytät henkilötietolomakkeen, tietosi siirtyvät oleskelu- tai asuinkuntasi tartuntatautiviranomaisille. Viranomaiset voivat tarvittaessa olla sinuun yhteydessä ja antaa testaamiseen ja omaehtoiseen karanteeniin liittyvää tietoa.

Lue lisää Laplandentrystä ja täytä lomake Lapin sairaanhoitopiirin nettisivuilta. Laplandentry - Covid-19 | lshp.fi

Voinko mennä Helsinki-Vantaalla koronatestiin vaikka minua ei ohjattaisi terveystarkastukseen?

Vaikka sinua ei Helsinki-Vantaalla ohjattaisi terveystarkastusprosessiin, voit silti osallistua Vantaan kaupungin järjestämään maksuttomaan koronavirustestiin. Testauspiste sijaitsee porttialueella, portilla 32, joten sinun tulee osallistua testiin ennen siirtymistä matkatavaroiden luovutusaulaan ja tuloauloihin.

Mitä lentoaseman koronatestaus maksaa?

Vantaan kaupunki on Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestänyt ulkomailta saapuville matkustajille maahantulon yhteyteen maksuttoman koronatestauksen. Katso kohta, milloin minun pitää jäädä karanteeniin ja voinko lyhentää sitä.

Muilla lentoasemilla ei ole koronatestauspistettä. Paikallisen terveysviranomaisen yhteystiedot saat esitteestä, joka on saatavilla terminaalissa.

Helsingin Sairaanhoitopiirin HUS:in alueella asuvat voivat mennä maksuttomaan koronatestiin oman kotinsa lähellä sijaitsevaan HUS:n palvelupisteeseen. Ajanvaraus tehdään Finentry-palvelun kautta.

Voinko lähteä lentoasemalta bussilla tai junalla?

Jos saavut matkustusrajoitusten piiriin kuuluvasta maasta, jatka matkaasi lentoasemalta omalla autolla tai taksilla. Vältä junien ja bussien käyttämistä.

Matkustusrajoitusten ja vapaan matkustuksen piirissä olevat maat voi tarkistaa THL:n sivuilta .

Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa?

Helsinki-Vantaalla sinut ohjataan lennon laskeuduttua lentoaseman maksuttomaan koronatestiin, jossa saat jatko-ohjeet terveydenhuollon ammattilaisilta. Tarvittaessa saat neuvontaa ja apua tuloaulojen 2A ja 2B välissä sijaitsevasta Vantaan kaupungin terveysneuvonnasta. Se on avoinna saapuvien lentojen mukaan.

Kun saavut muille Finavian lentoasemille, ota välittömästi yhteys oman kotikuntasi terveydenhuoltoon. Yhteystiedot ovat saatavilla terminaalissa terveysinfopisteen esitetelineestä.

Voinko tulla matkustajia vastaan Helsinki-Vantaan terminaaliin?

Kontaktien vähentämiseksi ja turvavälien säilyttämiseksi terminaalit 1 ja 2 on tällä hetkellä tarkoitettu vain matkustajille ja henkilökunnalle. Odota matkustajia joko terminaalin ulkopuolella tai autossasi.

Matkustajien jättö ja nouto takseilla ja yksityisautoilla siirtyy terminaali 1:een 2.3.2021 alkaen. Lisää tietoa saat tiedotteestamme.

Koronatestaus Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Matkustajien koronatestaus pystytään Helsinki-Vantaalla toteuttamaan useilla eri tavoilla, mikä luo joustavuutta ja sujuvoittaa matkustamista.

 

Jos epäilet koronatartuntaa

Tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita oman alueesi terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Terveysturvallisuus on osa vastuullisuutta

Noudatamme koronapandemian aikana Finavian hygienia- ja väljyyssuunnitelmaa, joka on luettavissa terveysturvallisuus-sivullamme.

 

Palveluiden aukioloajat lentoasemilla

Helsinki-Vantaa palkittiin: kokoluokkansa paras Euroopassa, palkinto myös hygieniatoimista covid-19 aikana

FINENTRY

FINENTRY on HUS:n tuottama digitaalinen palvelu, joka sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta.