Skip navigation

Koronakoirat Kössi, Miina, E.T ja Valo saivat Erikoissankarikoiran arvonimet työstään Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Artikkeli julkaistu
30.10.2020 klo 11:01
Koronakoirien nelikko ohjaajiensa kanssa Helsinki-Vantaalla.
Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskentelevät Wise Nosen kouluttamat koronakoirat saivat Suomen Kennelliitolta Erikoissankarikoiran arvonimet. Ne ovat nuuhkineet tähän mennessä yli 2 000 matkustajaa.

Koronakoirat Kössi, Miina, E.T ja Valo saivat keskiviikkona Erikoissankarikoiran arvonimet työskentelystään Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Suomen Kennelliitto myöntää vuosittain sankarikoiran arvonimiä koirille, jotka ovat toiminnallaan vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. 

─ Onnittelemme koronakoiria niiden saamasta tunnustuksesta. Ne ovat todellisia sankareita koronapandemian keskellä. Koronakoirat ovat herättäneet myös erittäin laajaa kansainvälistä kiinnostusta, mikä osoittaa toiminnan ainutlaatuisuuden, sanoo Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Ulla Lettijeff Finaviasta.

Kennelliitto perusteli valintaansa tiedotteessaan sillä, että koronakoirat vaikuttavat toiminnallaan merkittävästi ihmisten hyvinvointiin.

Koronakoiratoiminta on saanut erittäin positiivisen vastaanoton. Koirat aloittivat työskentelyn Helsinki-Vantaalla syyskuussa. Tähän mennessä lentoasemalla on nuuhkittu yli 2 000 matkustajan näytteet, joista alle prosentti on antanut positiivisen koronatestituloksen. Yhden matkustajan keskimääräinen aika testauksessa on noin kaksi minuuttia. 

─ Matkustajat ovat ottaneet koronakoiratestauksen hyvin vastaan. On hienoa, että saimme käyttöön tämän uuden innovaation näinä poikkeuksellisina aikoina, Lettijeff toteaa.

Helsinki-Vantaalla työskentelevät koronakoirat kouluttaa Wise Nose. Tutkimusryhmän start-up Nose Academy pyörittää toimintaa lentoasemalla.

Koronakoira haistelee näytettä ohjaajansa opastuksella.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan tutkimusryhmän alustavissa tutkimuksissa on selvinnyt, että koirien tarkkuus on lähes sata prosenttia. Koirien on mahdollista erottaa koronatartunta jopa päiviä ennen oireiden puhkeamista. Tähän eivät laboratoriotestit pysty.

Wise Nosen mukaan koirat havaitsevat koronaviruksen huomattavasti pienemmästä virusmäärästä kuin yleisesti terveydenhuollossa käytettävät PCR-testit. Ero on suuri, sillä koira tarvitsee 10–100 molekyyliä haistaakseen viruksen, kun taas testilaitteet tarvitsevat 18 000 000 molekyyliä löytääkseen sen.

Testaus on tarkoitettu kaikille ulkomailta saapuville matkustajille. Se on maksuton ja testi tehdään anonyymisti. Jos testitulos on positiivinen, matkustaja ohjataan lentoaseman Vantaan kaupungin terveysinfopisteelle. 

Tällä hetkellä koirien työsopimukset jatkuvat Vantaan kaupungin mukaan kentällä vuoden 2020 loppuun asti, jolloin projektin rahoitus loppuu. 

Finavia on tehnyt lentoasemillaan, kuten Helsinki-Vantaalla, mittavia toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kaikilta Finavia lentoasemilla asioivilta edellytetään maskin käyttöä.  

 

Finavia tiukentaa maskiohjettaan

Koronakoirat tulevat Helsinki-Vantaalle - tunnistavat viruksen aiemmin kuin laboratoriotestit

Finavia laajentaa UVC-teknologian käyttöä desinfioinnissa   

 

Matkustus