Ohita navigaatio

Matkustusrajoitukset ja karanteenin pituus muuttuvat 12.10.

Artikkeli julkaistu
09.10.2020 klo 12:46
Ilmakuva asematasolle pysäköidyistä lentokoneista
TÄMÄ TIEDOTE ON SIIRRETTY ARKISTOON. Maahantulon rajoitukset otetaan käyttöön Suomen ja Latvian, Liechtensteinin ja Kyproksen välisessä liikenteessä 12. lokakuuta 2020. Maanantaista 12.10. alkaen omaehtoisen karanteenin pituus lyhenee 10 päivään.

Ulkomaanmatkustukseen on luvassa helpotusta 23. marraskuuta alkaen, jolloin Suomessa otetaan rajoitusten sijaan käyttöön testaukseen perustuva maahantulon malli. Siihen asti Suomen ja matkustusrajoitusten piiriin kuuluvien maiden välillä ei suositella vapaa-ajan matkustamista.

Luettelo matkustusrajoitusten piirissä olevista maista on saatavilla sisäasiainministeriön sivuilta. Samalta sivulta saa myös tiedon niistä maista, jotka ovat normaalin matkustamisen piirissä.

Karanteeniohjeet 1.10. – 22.11.2020

Karanteenin pituus on 11.10. asti 14 päivää. 12.10. alkaen karanteenin pituus on 10 päivää.

Saapuessa Suomeen rajoitusten piirissä olevasta maasta, matkailijan tulee jäädä 10 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin ja siirtyä pois lentoasemalta omalla autolla tai taksilla. Karanteeniin tulee jäädä myös, jos on viimeisen 14 päivän ajan oleskellut rajoitusten piirissä olevassa maassa. Karanteenia voi lyhentää alla mainituin edellytyksin.

Suomalaiset ja Suomessa asuvat: Kun saavut Suomeen, kuulut omaehtoisen karanteenin piirin 10 vuorokauden ajan. Jos haluat lyhentää karanteenia, mene maksuttomaan koronatestiin heti Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia maahantulosta. Voit keskeyttää karanteenin, kun molempien testien tulos on negatiivinen.

Muut, matkan kesto alle 72 tuntia: Karanteenia ei tarvita, jos sinulla on maahan saapuessa alle 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä.

Muut, matkan kesto yli 72 tuntia: Kun saavut maahan, siirry omaehtoiseen 10 vuorokauden karanteeniin. Jos sinulla on maahan saapuessa alle 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä ja menet toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta ja myös toisen testin tulos negatiivinen, voit päättää karanteenin. Ensimmäiseen, maksuttomaan koronatestiin voi myös mennä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Tarkista tarkemmat maahantulo-ohjeet THL:n verkkosivuilta.

Lisätietoja

Lisää tietoa lentomatkustuksesta koronan aikana saa Finavian laatimalta Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset -sivuilta.

Lisätietoja uudesta ennakkotestaukseen perustuvasta maahantulomallista saa valtioneuvoston ja Rajavartiolaitoksen nettisivuilta .

Matkustusrajoitukset perustuvat koronaviruksen ilmaantuvuuteen

Hallitus asetti syyskuussa koronaviruksen ilmaantuvuudelle uuden raja-arvon. Jos maassa ei ole todettu yli 25 uutta tautitapausta 100 000 ihmistä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana, Suomessa voidaan luopua maahantulorajoituksista kyseisen maan kohdalla. Tautitilannetta tarkastellaan kerran viikossa, mikä voi aiheuttaa muutoksia maakohtaisiin rajoituksiin.

Matkustus