Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan uusi terminaali on saavuttanut arvostetun BREEAM-vastuullisuussertifikaatin

Artikkeli julkaistu
26.09.2023 klo 11:16
Yksityiskohta Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalin puukatosta ja lasiseinästä.
Vastuullisuus
Finavia on saanut kansainvälisen BREEAM-sertifikaatin osoituksena Helsinki-Vantaan kehitysohjelmaan kuuluvan terminaalilaajennuksen kokonaisvaltaisesta vastuullisuustyöstä.

​‒Uuden terminaalin, kuten kokon kehitysohjelman, suunnittelua ja rakentamista ovat ohjanneet asiakaskokemuksen lisäksi kestävän kehityksen tavoitteet, joita edistämme Finavian vastuullisuusohjelmalla, Finavian vastuullisuudesta, tekniikasta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Henri Hansson sanoo.

Finavian terminaalilaajennus ylsi korkealle Excellent-tasolle erityisesti vastuullisen maankäytön ja ekologisuuden, liikenneratkaisujen ja jätteidenkäsittelyn ansiosta. Myös vastuulliset materiaalivalinnat, energiankäyttö ja hyvinvoinnin huomioiminen saivat korkeat tulokset arvioinnissa.

‒Huolellisen suunnittelun avulla olemme pystyneet rakentaa lentoaseman, joka on 30 prosenttia energiatehokkaampi kuin määräykset vaativat. Olemme rakentamisen aikana pystyneet huomioimaan energiatehokkuustavoitteet niin materiaaleissa kuin energiaratkaisuissa.

Vuosien 2013–2023 toteutettava Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelma rakentuu kolmesta isosta projektikokonaisuudesta. Kehitysohjelman aikana Finavia investoi Schengen-matkustajia palvelevaan porttialueeseen, uuteen lähtö- ja tuloaulat sisältävään terminaalilaajennukseen ja kaukolentoja palvelevaan terminaali- ja asematasolaajennukseen yli miljardi euroa.

Kaukolentoalueen laajennukseen kuuluvat länsisiipi, eteläsiipi ja Aukio ovat jo aiemmin saaneet vastaavan Excellent-tason sertifikaatin.

Lisätietoa BREEAM-sertifikaatista

BREEAM on kansainvälinen metodi, jolla arvioidaan projektien kokonaisvaltaista vastuullisuutta. Infrastruktuurin ja rakennusten ympäristövastuullisuuden lisäksi siinä huomioidaan sosiaalinen ja taloudellinen vastuullisuus.

BREEAM-sertifikaatin myöntää Iso-Britanniassa jo 1920-luvulla perustettu Building Research Establishment (BRE) Global Ltd, jonka tavoitteena on kehittää rakennettua elinympäristöä. BRE huomioi vastuullisuustason arvioinnissa koko projektin elinkaaren suunnitteluvaiheesta rakentamiseen ja viimeistelytöistä käyttöönottoon. Sertifikaatin saavuttaneet tilat parantavat BRE:n mukaan hyvinvointia ja tukevat luonnonvarojen vastuullista käyttöä.

Lue lisää Helsinki-Vantaan kehitysohjelmasta