Ohita navigaatio

Nettonolla, CDO-laskeutuminen – mitä Finavian käyttämät vastuullisuussanat tarkoittavat?

Artikkeli julkaistu
08.03.2023 klo 14:40
Kaksi hymyilevää matkustajaa
Vastuullisuus
Finavia on julkaissut vastuullisuussanaston, jossa on määritelty usein käytettyjä ympäristö- ja vastuullisuusaiheisia sanoja.

Kokosimme alle viisi usein käyttämäämme vastuullisuussanaa.

1.Hiilineutraali

Yleisellä tasolla hilineutraali tarkoittaa, että ilmakehästä on sidottu hiilipäästöjä yhtä paljon kuin niitä on tuotettu, joko vähentämällä päästöjä tai kompensoimalla niitä. Esimerkiksi Finavian kaikki 20 lentoasemaa ovat hiilineutraaleja.

2. Nettonolla

Nettonollapäästöillä tarkoitetaan, että toiminnasta aiheutuneet hiilipäästöt ovat niin vähäiset, että ne voidaan yrityksen toimenpitein sitoa takaisin ilmakehästä. Finavian tavoitteena on vähentää hiilipäästöjen määrä kaikilla lentoasemillaan niin lähelle nollaa kuin se vain on mahdollista vuoteen 2025 mennessä. Ensimmäisenä nettonollataso saavutetaan Lapin lentoasemilla Ivalossa, Kittilässä, Rovaniemellä ja Kuusamossa.

3. CDO-laskeutuminen

CDO-laskeutumisella tarkoitetaan laskeutuvan lentokoneen jatkuvan liu’un menetelmää, jossa polttoainetta kulutetaan vähemmän ja näin myös päästöjä laskeutumisesta syntyy vähemmän. Finavia on ollut mukana kehittämässä CDO-laskeutumisen menetelmää ja kannustamme myös lentoyhtiöitä sen käyttöön.

4. Kompensaatio

Kompensaatiosta käytetään usein myös sanoja päästökompensaatio tai jäännöskompensaatio. Tarkoitamme tällä sitä, että aiheutetut hiilipäästöt poistetaan toisaalla samalla määrällä kuin niitä on aiheutettu. Finavia on kompensoinut päästöjään esimerkiksi osallistumalla erilaisiin tuulivoima- ja aurinkoenergiahankkeisiin.

5. Energian alkuperätakuu

Alkuperätakuu on lainsäädäntöön perustuva takuu sille, että sähkö, kaukolämpö tai kaukokylmä on tuotettu muun muassa uusiutuvalla energialla tai hukkalämmöstä tai -kylmästä. Uusiutuvia energialähteitä ovat esimerkiksi tuulienergia, aurinkoenergia, ilmalämpöenergia ja vesivoima. Kaikki Finavian lentoasemat käyttävät tuuli- ja aurinkoenergiaa, ja esimerkiksi uusin pysäköintitalomme Helsinki-Vantaalla hyödyntää terminaalin hukkalämpöä lämmityksessään.

Voit lukea lisää Finavian vastuullisuussanastosta.

Lue myös

Tutustu Finavian vastuullisuuteen: kestävä lentoliikenne, hyvinvoivat ihmiset ja hyvä hallinto ja talous