Hoppa över navigering

Finavia utökar användningen UVC-desinfektionsteknik till rulltrappornas ledstänger

Article published
10.11.2021 kl 11:14
Havainnekuva liukuportaista terminaali 2:n laajennuksessa.
På Helsingfors-Vanda flygplats kommer rulltrappornas ledstänger i framtiden att passera genom desinfektionsmaskinen. I samband med utbyggnaden av terminal 2, som öppnar den 1 december 2021, introducerar Finavia Kones desinfektionsutrustning som kommer att installeras permanent i rulltrappor.

– Finavia har fått utmärkt feedback om hygienen och hälsosäkerheten på Helsingfors-Vanda flygplats i internationella studier. Kones teknik gör det ännu enklare att upprätthålla en hög hygiennivå i enlighet med våra krav, säger Sami Kiiskinen, utvecklingschef på Helsingfors-Vanda flygplats på Finavia.
Kones rengöringsutrustning avlägsnar bakterier och virus från ledstängernas ytor med rengöringsmedel och UVC-teknik. Fast smuts avlägsnas från ledstängernas yta före UVC-desinfektionen.

– Desinfektionsutrustningen kan användas direkt, eftersom den nya terminalen har nästan 400 meter ledstång i rulltrapporna, säger Kiiskinen.

Samtidigt kommer Finavia att införa Kone luftrenare i hissarna i utbyggnadsdelen. De tar bort bakterier, virus och damm från luften. Luftreningstekniken utvecklades ursprungligen av USA:s myndighet för rymdfart och rymdforskning NASA och renar luften inne i rymdfarkoster.

Kones mål är att göra det säkrare och hälsosammare att röra sig i byggnader och städer. Lösningarna för utbyggnaden av den nya terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats fungerar som en modell för lättanvända hälsolösningar i en tid då hygienen är ytterst viktig, säger Kone Hissit Oy:s regiondirektör för södra Finland Kati Tuulenmäki.

Ny teknik är en del av Finavias långsiktiga utveckling

I internationella jämförelser har Helsingfors-Vanda flygplats fått bra betyg från passagerarna för renlighet och hygien i över 20 år. Finavias höga kvalitetsnivå har också noterats under coronavirusperioden. Helsingfors-Vanda flygplats tilldelades år 2020 pris som den bästa europeiska flygplatsen i sin storleksklass. Dessutom fick Finavia en särskild utmärkelse för aktiva och goda hälsosäkerhetsåtgärder.

– Under lång tid har vi utvecklat olika metoder och tekniker tillsammans med våra samarbetspartners. Därför har införandet av ny teknik gått bra. Vi har tagit hand om den effektiverade renhållningen i terminalerna under hela pandemin, dvs. i nästan två år, säger Kiiskinen.

En annan aspekt av hälsosäkerheten är utvecklingen av kontaktlös rörlighet.

– Vi har anpassat våra verksamhetsmetoder och utnyttjar teknik som kan minska den fysiska kontakten i kundtjänstsituationer och vid förflyttning runt terminalen.

Läs mer

Finavia tar i bruk en beläggning som förstör virus och bakterier på Helsingfors-Vanda flygplats | Finavia

Två pris till Helsingfors-Vanda flygplats: bäst i Europa i sin storleksklass, pris för hygienåtgärder under Covid-19-pandemin | Finavia

Finavia utökar användningen av sin UVC-teknik till säkerhetskontrollerna på flygplatserna i Rovaniemi och Uleåborg | Finavia