Kokonaisuudessaan Finavian viime vuosien investoinnit Lapin matkailun edistämiseen ovat noin sata miljoonaa euroa.

Finavian tavoitteena on parantaa Lapin lentoasemien asiakaskokemusta, nostaa palvelutasoa ja kapasiteettia sekä varmistaa turvallinen liikennöinti lentojen ja matkustajamäärien kasvaessa.

Osa investoinnista käytetään ympäristönsuojeluun. Finavia tehostaa lentokoneiden jäänpoistossa käytettävän glykolin keräystä ja vähentää näin lentoliikenteen vesistövaikutuksia.

Rovaniemen lentoaseman laajentaminen

Rovaniemen lentoaseman laajennus nosti terminaalin kapasiteettia yli 75 %, kun matkustajatilat kasvoivat aikaisemmasta 6 000 neliömetristä 10 500 neliömetriin. Uudet tilat tuovat terminaaliin avaruutta ja viihtyisyyttä. Myös palveluvalikoima laajeni. Nykyaikaista matkustajatilaa saatiin muun muassa matkatavaran luovutusaulaan, ja esimerkiksi kahvilatila laajeni nelinkertaiseksi.

Rovaniemen lentoasema kuvattuna auringonlaskussa

Lentoaseman tuntikapasiteetti nousi investoinnin yhteydessä kolmesta koneesta viiteen. Kentälle asennettiin esimerkiksi uusi lentokoneeseen nousua nopeuttava matkustajasilta, jonka seurauksena Rovaniemen lentoasemalla on tällä hetkellä käytössä kolme matkustajasiltaa. 

Lue lisää: Joulupukin kotikenttä uudistuu.

Kittilän lentoaseman investoinnit

Vuosina 2018-2019 Finavia laajensi Kittilän lentoasemalla sekä terminaalia että lentoliikenteen infrastruktuuria. Yhteensä terminaalin laajennus käsittää 2 000 neliömetriä uutta matkustajatilaa.

Investoinnin myötä Kittilän lentoaseman palvelutaso on noussut merkittävästi. Terminaalissa on muun muassa avattu toinen kahvila, lasten leikkipaikka ja viherseiniä viihtyvyyttä lisäämään. Lisäksi saapuvien matkustajien passintarkastus laajeni.

Lentoliikenteen kapasiteettia ja sujuvuutta parannettiin rakentamalla kaksi uutta rullaustietä, joista toinen on pitkä ja toinen lyhyt. Lisäksi lentokoneiden pysäköintipaikkojen määrä tuplaantui kuudesta 12:een.

Kuvassa takka ja kiikkutuolit Kittilän lentoasemalla

Lue lisää: Uudistunut Kittilän lentoasema kutsuu Länsi-Lappiin.

Lisäksi vuonna 2020 Finavia toteuttaa Kittilän lentoasemalla viiden miljoonan euron lisäinvestoinnin, joka tähtää matkatavaroiden käsittelyn ja lähtöselvityksen sujuvoittamiseen. Uudet tilat on tarkoitus ottaa käyttöön ennen talveksi 2020-2021. Lue lisää lisäinvestoinnista.

Ivalon lentoaseman kehittäminen

Ivalon lentoasemalla Finavian investoi konepaikkojen lisäämiseen ja terminaalitilojen laajentamiseen.

Konepaikkojen määrä lähes kaksinkertaistui, mikä lisää lentoliikenteen sujuvuutta. Matkustajatilat laajenivat 1 000 neliömetriä, ja uusi saapuvien matkustajien matkatavara-aula vapautti tilaa koko terminaalille.

Lähikuva puisista sohvista Ivalon lentoasemalla

Lue lisää: Finavian pohjoisin kenttä uudistuu.

Finavian kehitysohjelmat ja investoinnit lähivuosina