Ohita navigaatio

Koronakoirat tulevat Helsinki-Vantaalle - tunnistavat viruksen aiemmin kuin laboratoriotestit

Artikkeli julkaistu
18.09.2020 klo 10:46
Arkistointipäiväys
Koronakoira haistelee näytettä ohjaajansa opastuksella.
Matkustus
Tämä tiedote on arkistoitu.

Finavia toivottaa koronakoirat tervetulleiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Yhtiö on tyytyväinen, että Vantaan kaupunki testaa uusia ja tehokkaita keinoja koronapandemian hillitsemiseksi.

Koronakoirat pääsevät pian työn touhuun Helsinki-Vantaalla. Koiran tarkan nenän toivotaan auttavat covid-19-tapausten aiempaa nopeammassa löytämisessä. Vantaan kaupunki uskoo koirien olevan tehokas toimenpide terveysturvallisuuden kehittämisessä.

- Tiistaina käynnistyvä pilotti on ainutlaatuinen, ja olemme edelläkävijöiden joukossa. Tietojemme mukaan millään muulla lentoasemalla ei ole näin laajasti kokeiltu koronaviruksen testaamista hajukoirien avulla. Olemme iloisia Vantaan kaupungin aloitteesta. Tämä voi olla jälleen yksi askel eteenpäin covid-19-taudin hillitsemiseksi, sanoo lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff Finaviasta.

Koronavirus on koirille helppo tunnistaa ja tulokset ovat hyviä. Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan tutkimusryhmän alustavissa tutkimuksissa on selvinnyt, että koira pystyy haistamaan viruksen lähes sadan prosentin varmuudella. Koirien on mahdollista erottaa koronatartunta jopa päiviä ennen oireiden puhkeamista. Tähän eivät laboratoriotestit pysty.

Koronatesti tehdään pyyhkäisemällä ihoa lapulla.

Koirat havaitsevat koronaviruksen huomattavasti pienemmästä virusmäärästä kuin yleisesti terveydenhuollossa käytettävät PCR-testit. Ero on suuri, sillä koira tarvitsee 10–100 molekyyliä haistaakseen viruksen, kun taas testilaitteet tarvitsevat 18 000 000 molekyyliä löytääkseen sen.

Helsinki-Vantaan koronakoirat kouluttaa Wise Nose. Tutkimusryhmän start-up Nose Academy pyörittää toimintaa lentoasemalla. Jatkossa haistelu saattaa siirtyä virkakoirien tehtäväksi. Virallinen koronatestaus virkakoirien avulla voidaan aloittaa vasta, kun lakimuutos mahdollistaa sen.

-Teemme Tullin kanssa yhteistyötä sen varalta, että toiminta siirtyisi tulevaisuudessa Tullille, kertoo Helsingin yliopiston Dogrisk-ryhmän tutkimuskoordinaattori ja Wise Nose -yhdistyksen toiminnanjohtaja Susanna Paavilainen.

Helsinki-Vantaan koronakoirien tekemässä testissä käyvä ei pääse suoraan koronakoiran nuuhkittavaksi, vaan koira työskentelee omassa kopissaan. Testiin tuleva pyyhkäisee ihoaan näytelapulla ja pudottaa sen kuppiin. Koiran työ alkaa, kun lapun sisältävä kuppi annetaan sen nuuhkittavaksi. Menettely suojaa myös koiranohjaajia tartunnoilta. Näyte annetaan anonyymisti.

Jos testin tulos on positiivinen, matkustaja ohjataan lentoasemalla sijaitsevalle Vantaan kaupungin terveysinfopisteelle.

Koronakoirien nelikko ohjaajiensa kanssa Helsinki-Vantaalla.

Tulevaisuudessa lentoasemalla työskentelee neljä koiraa vuoron aikana. Työvuorot etenevät koirien ehdoilla. Koulutuksessa on yhteensä 10 koiraa.

-Koirat tarvitsevat lepoa välillä. Kaksi on töissä ja kaksi lepää. Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti ulkomailta saapuville matkustajille, kertoo Paavilainen.

Lähes kaikille koirille hajuerottelu on tuttua entisestään. Koronan tunnistamisen oppiminen riippuu koiran taustasta. Yksi Helsinki-Vantaalle töihin tulevista koronakoirista on vinttikoiramix Kössi, 8, joka oppi hajun tunnistamisen ja erottelun jopa seitsemässä minuutissa.

-Kaikki koirat eivät siihen pysty, koska ne työskentelevät eri tavalla. Kössillä on pitkä historia biologisten näytteiden tunnistamisessa.

Tulevat virkakoirat Paavo ja Pimu kouluttautuvat Helsinki-Vantaalla

Lemmikit saivat omat käymälät Helsinki-Vantaalle

Lue usein kysytyt kysymykset matkustamisesta korona-aikana

Tekstiä editoitu 22.9.2020: korjattu uusien tietojen pohjalta koirien määrä 16:sta kymmeneen koiraan.