Ohita navigaatio

Finavia toteuttaa viimeisen vaiheen Kuopion lentoaseman mittavasta kiitotie- ja rullaustieremontista

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
06.02.2024 klo 10:15
Musta kiitotie, jonka keskellä valkoinen katkoviiva.
Vastuullisuus
Lentoasemayhtiö Finavia toteuttaa Kuopion lentoaseman poikkeuksellisen mittavan kiitotie- ja rullaustieremontin viimeisen vaiheen kesällä 2024. Yhteensä kolmivuotisen investoinnin arvo kohoaa kokonaisuudessaan lähes 20 miljoonaan euroon, josta vuoden 2024 osuus on noin 13 miljoonaa euroa. Korjaustöiden takia Kuopion lennot ovat tauolla 24. kesäkuuta – 6. elokuuta 2024.

‒Finavian investointi Kuopion lentoaseman kiitotien ja lentokoneiden rullausteiden remontointiin ja kehittämiseen on kokoluokassaan erittäin merkittävä. Olemme hyvin tyytyväisiä siitä, että pystymme tänä vuonna toteuttamaan mittavan projektin viimeisen vaiheen, jolla varmistetaan sujuva lentotoiminta pitkälle tulevaisuuteen, sanoo Keski- ja Itä-Suomen aluejohtaja Mari Nurminen Finaviasta.

Finavia on investoinut pitkäjänteisesti Itä-Suomessa sijaitsevien lentoasemiensa kehittämiseen. Vuonna 2022 Finavia teki kolmen miljoonan euron perusparannuksen Savonlinnan lentoasemalla. Parannustöiden aikana uusittiin kiitotien ja rullaustien päällysteet sekä osa lentokoneiden pysäköintipaikka-alueena toimivasta asematasosta.

Kesällä 2021 Finavia investoi miljoona euroa Joensuun lentoaseman kiitotien ja rullaustien parannuksiin. Lisäksi kiitoteiden päissä sijaitsevat turva-alueet kunnostettiin ja lentoliikennealueella tehtiin teknistä ennakkohuoltoa.

Kuopion lennot tauolla 24.6.‒6.8.2024

Urakkatyön valmistelevat työt aloitetaan toukokuun puolessa välissä ja ne kestävät kuusi viikkoa. Valmistelevilla töillä ei ole vaikutusta nykyiselle lentoliikenteelle. Lennot Kuopion lentoasemalle ovat tauolla remontin toisen vaiheen aikana 24.6.‒6.8.2024. Remontin ajankohta on valittu niin, että vaikutukset lentomatkustamiseen ovat mahdollisimman pienet. Tauon aikana lähimmät matkustajia palvelevat lentoasemat ovat Joensuun, Savonlinnan ja Jyväskylän lentoasemat, joilta on jatkoyhteys Helsinki-Vantaalle. Lentotauon päättymisen jälkeen lentoasema-alueella tehdään kolmannen vaiheen viimeistelytöitä, joilla ei ole vaikutusta lentoliikenteelle.

Kesän aikana kiitotielle tehdään päällyste, jonka jälkeen kiitotie asfaltoidaan. Urakan aikana saatetaan myös loppuun kiitotien ja lentokoneiden käyttämien rullausteiden reunavalojen ja sähköjärjestelmien uusiminen. Samalla uusitaan kokonaisuudessaan Juurusvedessä sijaitseva lähestymisvalolinja. Lisäksi B- ja C-rullausteitä avarretaan ja kaikki rullaustiet päällystetään. Myös ympäristövaikutusten minimoimisen kannalta tärkeän hulevesiviemäriverkoston kunnostusta jatketaan.

Koko valojärjestelmän ja sähköjärjestelmän uusiminen tehdään Finavian ilmastotavoitteet ja energiatehokkuus huomioiden. Kiitotien ja rullausteiden valaisimet vaihdetaan energiatehokkuutta nostavaan led-tekniikkaan. Yhteensä koko remontin aikana uusien, tehokkaiden valojärjestelmien kaapeleille kaivetaan uusia reittejä peräti 12,5 kilometriä, jotta uudet ratkaisut saadaan toteutettua koko lentoaseman alueella.

‒ Lentoasemayhtiönä haluamme mahdollistaa lentoasematoimijoille ympäristöystävälliset energiaratkaisut ja vähentää vahvasti Finavian oman toiminnan ympäristövaikutuksia, jatkaa Nurminen.

Kuopion lentoaseman erityisyytenä on järveen rakennettu lähestymisvalolinja, joka uudistetaan remontin yhteydessä. Järvessä sijaitsevan lähestymisvalolinjan suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota rakentamisen aikaisten ympäristövaikutusten minimointiin.

Kesän 2024 peruskorjauksen projektiosuus työllistää 80 henkilöä Kuopion alueelta, ja sen toteuttamiseen osallistuu useita paikallisia yrityksiä. Projektin suunnittelussa on mukana Finavian asiantuntijoita ympäristö-, sähkö- ja maanrakennuspuolelta. Lisäksi suunnittelutyötä on tehty vahvasti yhdessä Kuopion lentoasemalla toimivien yritysten ja viranomaisten kanssa.

‒ Meille on tärkeää, että pystymme tarjoamaan lentoyhtiöille sellaisen lentoasemaympäristön, jossa heidän toimintansa on sujuvaa ja tehokasta. Lentoaseman infrastruktuurin kehittäminen mahdollistaa jatkossakin Kuopion lentoaseman laajan käytön eri sidosryhmille toivottavasti pitkälle tulevaisuuteen.

Lue lisää

Siirry Kuopion lentoasema verkkosivuille

Tutustu Finavian viime vuosien investointeihin eri lentoasemilla

Lue lisää Finavian lentoasemien kehittämisestä