Ohita navigaatio

Lapin kahdeksan vuodenaikaa: Jäidenlähtökeväällä luonto herää talviuniltaan

Artikkeli julkaistu
22.05.2024 klo 12:30
Keväinen järvimaisema Kuusamossa
Reitit & Kohteet
Tunnetko jo kaikki Lapin kahdeksan vuodenaikaa? Jäidenlähtökevät, vuodenajoista kolmas, merkitsee alkavaa kesää Pohjois-Suomessa.

Huhti-toukokuussa Lapin luonto herää talviunestaan, jäät sulavat ja päivät ovat valoisia jo pitkään illalle. Valon lisääntyessä ja lumen sulaessa lehdet alkavat ilmestyä puihin, lumihangen alta paljastuu vihreää ja uudet poronvasat nousevat jaloilleen.

Jäidenlähtökevään aikana päivät pitenevät entisestään ja aurinko valaisee Lapin maisemia. Valoisa aika ja auringon lämpö antavat mahdollisuuden nauttia ulkoilusta ja pidemmistä retkistä. Matkaajat voivat kokea esimerkiksi husky- ja porosafarit, patikoida sulavilla poluilla tai ihailla jäiden poksahdusta järvissä ja joissa.

Kuohuava koski Lapissa

Kuva: Visit Finland / Jere Ekosaari.

Jäidenlähtökevät on vuodenajoista vaikuttavin etenkin, jos viihtyy veden varrella. Tähän vuodenaikaan Lapin suuret joet vapautuvat jäistään, jolloin joet ja purot pääsevät taas virtaamaan vapaana. Veden virratessa etenkin isot kosket ovat vaikuttavaa katseltavaa. Osalla joista se voi tarkoittaa myös tulvia. Veden ollessa korkeammalla osa reittien joenylityspaikoista suljetaan, mutta osa melontareiteistä on myös avoinna juuri korkeamman vedenpinnan ansiosta.

Koe jäidenlähtökevät ja Lapin ympärivuotiset elämykset Finavian Lapin lentoasemilta

Finnair tarjoaa ympärivuotisia lentoja Helsinki-Vantaalta Finavian Lapin lentoasemille Rovaniemellä, Kittilässä, Ivalossa ja Kuusamossa. Myös Norwegian tarjoaa reittilentoja Helsinki-Vantaalta Rovaniemelle. Lappi yhdistyy lisäksi talvisin suorin reittiyhteyksin useaan eri kohteeseen Euroopassa.

Katso myös:

Lapin kahdeksan vuodenaikaa: Hankikantokevät enteilee päättyvää talvea ja muuttuvia maisemia

Lapin kahdeksan vuodenaikaa: pakkastalvi on talvea parhaimmillaan

Pääkuva: Vastavalo / Heikki Ketola.