Hoppa över navigering

Äventyrare, krigare, räddare: Janne Lehtonen beskriver arbetet på Finavias räddningstjänst som en unik upplevelse

Article published
27.05.2024 kl 07:54
Janne Lehtonen Finaviasta paloauton edessä
Människor & Luftfart
Finavias Janne Lehtonen har hunnit uppleva ett och annat under sin karriär. Han är före detta soldat i marinens specialtrupper och har varit med i två populära dokusåpor. Arbetet på Finavias räddningstjänst på Helsingfors-Vanda flygplats är ändå något han inte har upplevt tidigare.

Janne Lehtonen är bekant för många finländare från TV-serierna Amazing Race och Erikoisjoukot. Janne är också väl känd på Helsingfors-Vanda flygplats, eftersom han började jobba på Finavias räddningstjänst för ungefär ett år sedan.

− Jag sökte till Finavia via en vän som var med mig i Amazing Race och Erikoisjoukot. Han hade hunnit jobba här redan ett år före mig och tipsade om en ny typ av utmaning. Arbetet på flygplatsen skiljer sig avsevärt från mina tidigare uppgifter på grund av dess internationella och mångsidiga karaktär. På flygplatsen är initialskedets räddningsuppdrag som gäller flygtrafiken och flygplan sådana som inte görs eller övas någon annanstans utanför flygplatserna, förklarar Janne.

Helsingfors-Vanda räddningstjänst svarar för flygplatsens räddningsverksamhet och har en omfattande arbetsbeskrivning. Utöver den kontinuerliga flygräddningsberedskapen sköter räddningstjänsten de dagliga uppgifterna inom räddningsarbetet och första hjälpen på hela flygplatsområdet.

− Vi tränar och utvecklar vår verksamhet aktivt. När det gäller flygtrafiken är vår uppgift att hela tiden förbereda oss för en möjlig storolycka. Samtidigt kan man på en så här stor och internationell flygplats utföra första hjälpen- och räddningsuppdrag och hjälpa människor i nöd, fortsätter han.

Krävande arbete skapar en unik gemenskapskänsla

Utöver larmuppdrag ser räddningspersonalen till att räddningsutrustningen som används på flygplatsen alltid är redo och i användbart skick. Utbildning och övningar är också en central del av arbetet för flygplatsens räddningstjänst. Till exempel genomförs varje måndag en utbildning eller övning för räddningspersonalen som då har arbetsskift, med ämnet räddningsverksamhet i första skedet av en flygolycka.

− Vi tillbringar mycket tid tillsammans med våra medarbetare, vilket gör brandstationerna till ett andra hem för räddningspersonalen och gemenskapen till en andra familj. I en utmanande situation måste man kunna lita på sina kollegor och att de gör sitt yttersta om något avvikande inträffar.

Läs mer om Finavia som arbetsplats

Finavias anställda trivs i sitt arbete och säkerställer en smidig flygplatsupplevelse

Finavia stöder kombinationen av familje- och arbetslivet

Så här främjar Finavia jämställdhet på arbetsplatsen

Karriär inom Finavia