Ohita navigaatio

Seikkailija, taistelija, pelastaja: Janne Lehtonen kuvailee työtä Finavian pelastuspalvelussa ainutlaatuiseksi kokemukseksi

Artikkeli julkaistu
27.05.2024 klo 07:54
Janne Lehtonen Finaviasta paloauton edessä
Ihmisiä & Ilmailua
Finavialainen Janne Lehtonen on ehtinyt kokea urallaan kaikenlaista. Hän on entinen merivoimien erikoisjoukkojen sotilas ja osallistunut peräti kahteen suosittuun tosi-tv-sarjaan. Työ Finavian pelastuspalvelussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla on kuitenkin jotain, mitä hän ei ole ennen kokenut.

Janne Lehtonen on tuttu monelle suomalaiselle TV-sarjoista Amazing Race ja Erikoisjoukot. Janne on tuttu hahmo myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla, sillä hän aloitti noin vuosi sitten työt Finavian pelastuspalvelussa.

− Hakeuduin Finavialle ystäväni kautta, kenen kanssa olin ollut Amazing Racessa ja Erikoisjoukot-ohjelmassa. Hän oli ehtinyt olla täällä jo vuoden ennen minua ja vinkkasi uudenlaisesta haasteesta. Työ lentoasemalla eroaa huomattavasti aikaisemmista tehtävistäni työn kansainvälisyyden ja monipuolisuuden vuoksi. Lentokentällä ilmaliikenteeseen ja ilma-aluksiin liittyvät alkuvaiheen pelastustehtävät ovat sellaisia, joita ei tehdä tai harjoitella missään muualla lentoasemien ulkopuolella, Janne avaa.

Helsinki-Vantaan pelastuspalvelu vastaa lentoaseman pelastustoiminnasta laajalla työnkuvalla. Jatkuvan ilmaliikenteen pelastusvalmiuden lisäksi pelastuspalvelu huolehtii päivittäisistä pelastustoimen ja ensihoitopalvelun tehtävistä koko lentoaseman alueella.

− Harjoittelemme ja kehitämme toimintaamme aktiivisesti. Ilmaliikenteen osalta tehtävämme on jatkuvasti varautua mahdolliseen suuronnettomuuteen. Samalla näinkin suurella ja kansainvälisellä lentoasemalla pääsee suorittamaan ensihoito- ja pelastustehtäviä ja auttamaan avun tarpeessa olevia ihmisiä, hän jatkaa.

Vaativa työ luo ainutlaatuisen yhteishengen

Hälytystehtävien lisäksi pelastushenkilöstö huolehtii siitä, että lentoasemalla käytössä oleva pelastuskalusto on aina valmiina ja käyttökunnossa. Koulutukset ja harjoittelu ovat myös keskeinen osa lentoaseman pelastuspalvelun työtä. Esimerkiksi jokaisen viikon maanantaina vuorossa olevalle pelastushenkilöstölle pidetään koulutus tai harjoitus, jonka aiheena on ilmaliikenneonnettomuuden alkuvaiheen pelastustoiminta.

− Vietämme työyhteisömme kanssa merkittävän määrän aikaa yhdessä, joten paloasemat ovat pelastushenkilöstölle toinen koti ja yhteisö toinen perhe. Vaativassa tilanteessa työkaveriin pitää pystyä luottamaan siten, että kaveri tekee kaikkensa, mikäli jotain poikkeavaa tapahtuu.

Tutustu Finaviaan työpaikkana

Työssään viihtyvät finavialaiset varmistavat sujuvan lentoasemakokemuksen

Perhe- ja työelämän yhdistämistä tuetaan Finaviassa

Näin Finavia edistää yhdenvertaisuutta työpaikalla

Ura Finaviassa