Ohita navigaatio

Finavialaisia: IT-osastolla on tärkeä rooli onnistuneiden matkojen mahdollistamisessa

Artikkeli julkaistu
15.11.2023 klo 08:08
Finavialainen Mikko Nyman istuu sohvalla.
Ihmisiä & Ilmailua
Finavian IT-infrastruktuurista, -loppukäyttäjäpalveluista sekä -palveluhallinnasta vastaava päällikkö Mikko Nyman varmistaa, että finavialaisten työn ytimessä olevat digitaaliset peruspalikat ovat kunnossa. Hänestä on hienoa olla tekemässä työtä, jota ilman maailma olisi kaukana.

”Tulin Finavialle töihin vuonna 2018, kun täällä työskennelleet tuttuni olivat kertoneet houkuttelevasti työyhteisön hyvästä meiningistä ja osaamiseeni sopivista tarpeista. Lisäksi olin juuri muuttanut varsin lähelle Helsinki-Vantaan lentoasemaa, joten päätös oli helppo.

Aika on kulunut kuin siivillä. Vaikka viime vuodet ovat olleet maailmantilanteen takia haastavia, ovat ne myös olleet erittäin mielenkiintoisia ja tuoneet odottamatontakin vaihtelua työhömme.

Vastaan Finavian IT-infrastruktuuri- ja -loppukäyttäjäpalveluista sekä IT-palveluhallinnasta. Käytännössä siis varmistamme, että yrityksemme sisäisen työn pohjalla olevat digitaaliset peruspalikat, kuten verkot, palvelimet ja sähköinen identiteetin hallinta toimivat kuten niiden kuuluukin.

Tämän lisäksi keskitymme työntekijöidemme käyttämiin IT-työkaluihin, kuten työasemiin, mobiililaitteisiin, tulostimiin ja Office-ohjelmien kaltaisiin perusohjelmistoihin sekä käyttäjätuen tarjoamiseen. Juuri nyt myös tekoälyn hyödyntäminen on noussut vahvasti tapetille.

Vaikka työmme ei kaikille jatkuvasti näyttäydykään, se on äärimmäisen tärkeää yrityksen liiketoiminnan kannalta. Jos IT-infra ei toimi, näkyy se nopeasti muissa järjestelmissä.

Kaiken kaikkiaan IT:ssä työskentelee noin 60 henkeä, ja omassa yksikössäni meitä on toistakymmentä. Palveluiden tuottamiseen osallistuu lisäksemme useampi kumppaniyritys, joten päiväni koostuvat pitkälti erilaisista palavereista, joiden tarkoitus ja tavoitteet vaihtelevat suuresti.

Finavian suurin ero aikaisempiin työpaikkoihini on toimintaympäristössä, jossa yhteiskunnalle kriittinen liiketoiminta pyörii vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Tällöin vaatimukset IT-palveluillekin ovat vähän toisenlaiset.

Haastavinta työssäni on priorisoida tärkeitä asioita keskenään ja yrittää varmistaa resurssien riittävyys sekä oikea-aikaisuus tarpeisiin nähden. Toisaalta on hyvä, että se pakottaa myös miettimään, mikä meille kulloinkin on tärkeintä.

Palkitsevinta on nähdä, kuinka asiat etenevät ajatuksen tasolta välillä pitkienkin vaiheiden kautta tuotantoon. Toisaalta kyse ei tarvitse olla aina isosta projektista. On mahtavaa lukea palautteita, joissa käyttäjä kiittää pienistäkin teoistamme, jotka ovat helpottaneet heidän työtään.

Finavia on monessa mielessä yhdistelmä vanhaa ja uutta. Parhaimmillaan onkin mahtava yhtälö, kun uudet asiat, ajatukset ja teknologiat törmäytetään vankan kokemuksen, historiaymmärryksen ja suvereenin ammattiosaamisen kanssa.

Täällä on mahtavaa porukkaa, joka viihtyy yhdessä myös työasioiden ulkopuolella. Tutustumme paremmin toisiimme esimerkiksi erilaisia aktiviteetteja järjestävien yhdistysten ja kerhojen ansiosta. Legendaaristen kesä- ja talvipäivien ohella yksi mieleenpainuvimmista aktiviteeteista on ollut jo pariin kertaan järjestetty Finazing Race, jossa etsimme ryhmissä vihjeiden perusteella rasteja ja toteutamme mitä erilaisimpia tehtäviä ympäri pääkaupunkiseutua.

Matkailu on tärkeässä roolissa monen elämässä, ja siksi onkin hienoa olla tekemässä työtä, jota ilman maailma olisi kaukana. Koen erittäin merkitykselliseksi, kun matkustajien pitkään odotettu reissu lähtee avullamme onnistuneesti liikkeelle.”

Lue lisää urasta Finaviassa

Finavialaisia: Tiimipelaaja, joka vaihtoi jalkapallon lentokoneisiin

Finavialaisia: Lentoaseman sähkötiimin jokainen päivä on erilainen – järjestelmiä valaistuksesta lentokoneiden sähkönsyöttöön

Finavialaisia: lakiyksikössä uuden oppiminen ei lopu koskaan

Finavialaisia: Projektijohtajalle Helsinki-Vantaan kehitysohjelma on ollut koko Finavian yhteinen ponnistus