Helsinki-Vantaan kehitysohjelma

Helsinki-Vantaalla on käynnissä lentoaseman historian mittavin laajennushanke. Finavian jätti-investoinnin ansiosta Helsinki-Vantaa on valmis palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa.

Helsinki-Vantaan laajennus pähkinänkuoressa

Helsinki-Vantaata lentoasema laajenee kasvaa 2020-luvun alkuun mennessä.
 • Lisää pinta-alaa terminaaliin: + 45 % (103 000 m2). Laajennus vastaa Linnanmäen huvipuiston kokoista aluetta. Terminaalin koko pinta-ala 2020-luvun alussa on yli 250 000 m2, jolloin sinne mahtuu 10 Eduskuntataloa.
 • Lisää laajarunkokoneiden siltapaikkoja: + 100 % (16 kpl)
 • Lisää kapasiteettia matkatavarankäsittelyyn: + 50 %
 • Lisää kapasiteettia passintarkastukseen: + 50 %
 • Uudistunutta asematasoa (lentokoneiden pysäköintialueita ja rullausteitä): 450 000 m2 eli noin 90 jalkapallokentän verran.
 • Uusi multimodaali matkakeskus, joka linkittää yhteen eri liikennemuodot.
 • Uutta pysäköintitilaa: 4 800 paikkaa (P5:n laajennus ja uusi pysäköintihalli)
 • Finavian investointi: n. 1 miljardi euroa

Terminaali laajenee useaan suuntaan

Helsinki-Vantaan kehitysohjelman hankekartta 2019

Kartta: Helsinki-Vantaata ja sen palveluja laajennetaan eri puolilla lentoasemaa. Vuonna 2014 käynnistynyt Finavian kehitysohjelma ulottuu 2020-luvun alkuun.

 1. Kaukolentoja (non-Schengen-liikennettä) palvelevan terminaaliosan laajennus sekä asematason uudistaminen. Laajennus käsittää neljä uudisosaa: eteläsiiven, länsisiiven, Aukion ja rajatarkastuksen. Lisäksi valmistuu useita uusia laajarunko- ja kapearunkokoneiden seisontapaikkoja, rullausteitä ja muuta lentoliikennettä palvelevaa infrastruktuuria.
   
 2. Lähiliikennettä (Schengen- ja kotimaanliikennettä) palvelevan terminaaliosan kehittäminen. Laajennusosa rakennetaan terminaali 1:n päätyyn.
   
 3. Terminaali 2:n laajentaminen. Laajennus käsittää kokonaan uuden sisäänkäynnin tulo- ja lähtöhalleineen, julkisen liikenteen järjestelyineen sekä laajentuneen Schengen-liikennettä palvelevan porttialueen.

Rakennamme tulevaisuuden lentoasemaa

Helsinki-Vantaan vahvuuksia ovat lyhyet vaihtoajat, ystävällinen henkilökunta ja innovatiiviset palvelut. Ne haluamme säilyttää myös matkustajamäärien kasvaessa.

Siksi päädyimme laajentamaan lentoasemaa niin sanotun one roof -konseptin mukaan. Näin voimme sijoittaa myös uudet palvelut yhteen rakennukseen, saman katon alle. Välimatkat pysyvät lyhyinä, palvelut helposti saavutettavissa ja asiointi sujuvana.

Kun kaikki toiminnot sijaitsevat yhden katon alla, se tukee parhaiten myös vaihtomatkustuksen kasvua. Siirtyminen portilta toiselle on jatkossakin helppoa ja nopeaa, kun terminaalia ei tarvitse vaihtaa. Digitaaliset ratkaisut ovat keskeisiä palveluja suunniteltaessa ja kehitettäessä.

Matkustajatilojen suunnittelussa otetaan huomioon suomalaiset materiaalit ja sisustusratkaisut. Oleskelutiloihin tuodaan elämyksellisyyttä erilaisilla ääni- ja valomaisemilla.

Lue lisää siitä, miksi Finavian investoi Helsinki-Vantaan laajentamiseen

Kehitysohjelman eteneminen vuosi vuodelta

2013-2015

Finavian investointiohjelma käynnistyi lentoaseman yleissuunnittelulla vuonna 2013. Vuosien 2014-2015 aikana teimme valmistelevia töitä kuten vanhojen rakennusten purku- ja laajennustöitä. Laajensimme terminaali 2:n turvatarkastusta ja lähtöselvitysaluetta.

2016

Kesäkuussa 2016 pääsimme avaamaan ensimmäisen uudisosan, kun otimme käyttöön saaristo- ja merihenkisen odotustilan kaukolentojen alueella. Lisää tilaa saatiin 3 000 neliömetriä. 12 uutta lähtöporttia palvelee matkustajia, joilla on bussikuljetus non-Schengen-lennoille. Lue lisää.

Non-Schengen-alueelle valmistui lisää tilaa kesällä 2016.

Kuva: Kesäkuussa avattu Helsinki-Vantaan uusi lähtöporttialue 50 A-M.

Elokuussa 2016 avasimme pysäköintitalo P5:n laajennuksen. Rakensimme alkuperäiseen parkkitaloon kaksi kerrosta lisää sekä uuden lisäosan. Tuloksena oli 3 000 uutta parkkipaikkaa. Lue lisää.

Lokakuussa 2016 valmistui lentoliikennettä palvelevaa uutta infrastruktuuria: esimerkiksi moderni lentokoneiden koekäyttöpaikka, rullaustie AM-AH ja kunnossapidon tukikohta. Lue lisää.

2017

Kehitysohjelman ensimmäinen merkittävä etappi saavutettiin heinäkuussa 2017, kun avasimme suomalaisilla design-klassikoilla sisustetun eteläsiiven  matkustajaliikenteen käyttöön.

Stefan Lindforsin Concorde-teos.

Kuva: Heinäkuussa avattu Helsinki-Vantaan eteläsiipi.

Eteläsiivessä on uutta matkustajatilaa 7 850 neliömetrin verran. Tilat ovat kahdessa kerroksessa, toinen saapuville ja toinen lähteville matkustajille. Samalla otimme käyttöön Suomen ensimmäisen lentokenttäliukukäytävän ja kolme upouutta laajarunkokoneiden matkustajasiltaa, jotka on toteutettu niin sanottuina kaksoissiltoina. Näin koneeseen nousu nopeutuu ja matkustusmukavuus paranee.

Asematasoa uudistimme 157 000 neliömetrin suuruisella alueella. Laajarunkokoneille avasimme kaksi uutta siltapaikkaa ja kaksi ulkopysäköintipaikkaa lisää. Lue lisää.

Ensimmäinen osa laajennuksen katolle tulevasta aurinkovoimalasta käynnisti toimintansa heinäkuussa 2017. Lue lisää.

2019

Helmikuussa 2019 avattiin etelä- ja länsisiiven väliin Aukio, joka on koko laajennuksen sydän. Aukio on arkkitehtonisesti vaikuttava tila. Sen ympärille sijoittuvat muun muassa vaihtomatkustajien turvatarkastus, lukuisat myymälät ja ravintolat sekä elämykselliset palvelut. Aukion myötä avattiin uutta matkustaja- ja matkatavaratilaa 25 000 neliömetriä sekä kulkuyhteys eteläsiipeen saapuville matkustajille. Lue lisää Aukiosta ja maailman uudenaikaisimmasta turvatarkastuksesta.

Aukio in arctic colors.

Kuva: Aukion keskeisin osa on tapahtuma-aukio, jossa matkustaja on keskellä Suomen luontoa. Hän saa vahvan uppouttavan kokemuksen luonnon rauhoittavasta ja virkistävästä vaikutuksesta ja neljästä vuodenajasta kaikkia aisteja hivelevän, immersiivisen tilakokemuksen kautta.

Huhtikuussa 2019 avattiin terminaali 1:n laajennusosa, jonne valmistui lisää tilaa noin 3 500 neliömetriä sekä seitsemän uutta lähtöporttia. Avarat ja väljät matkustajatilat parantavat asiakaskokemusta ja uudet lähtöportit tehostavat lentokaluston käyttöä ja nopeuttavat koneiden kääntöaikoja. Lue lisää terminaali 1:n laajennuksesta.

Kolme miestä katsoo ikkunasta lentokonetta.

Kuva: Terminaali 1:n jatkeeksi rakennettu uudisosa palvelee kotimaanlentojen ja Schengen-lentojen matkustajia. Laajennusosan lasiseinistä avautuu upea näkymä suoraan kiitotielle.

Toukokuussa 2019 avautui länsisiiven ensimmäinen osa laajarunkoportteineen ja uusine palveluineen. Lue lisää

Helsinki-Vantaan uusi länsisiipi

Kuva: Avaran ja valoisan länsisiiven suunnittelussa on hyödynnetty luontoteemaa.

Heinäkuussa 2019 avattiin rajatarkastuksen laajennusosa. Lisää tilaa saatiin 2400 neliömetriä eli noin kolminkertaisesti aiempaa enemmän. Uusia passintarkastusautomaatteja otettiin käyttöön 50 kappaletta. Uudet tilat ja automaatit takaavat nopean ja sujuvan rajatarkastuksen matkustajille. Helsinki-Vantaalla on nyt Pohjois-Euroopan edistyksellisin passintarkastus. 

Passitarkstuksen jonotusalue Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Marras-joulukuussa 2019 valmistuu länsisiiven toinen osa. Samalla käyttöön otetaan matkatavarakeskuksen laajennus, joka lisää matkatavaroiden käsittelykapasiteettia 50 %.

2020-2022

Helsinki-Vantaalle avataan upea uusi sisäänkäynti, kun kakkosterminaali laajenee nykyiselle pysäköinti- ja joukkoliikennealueelle.

Helsnki-Vantaan uusi sisäänkäynti ja sen uudet lähtö- ja tulohallit avataan 2020-luvun alussa.

Havainnekuva: Vuonna 2021 avataan Helsinki-Vantaan upea sisäänkäynti uusine lähtö- ja tulohalleineen.

Terminaali 2:n laajennuksen myötä lentoasemalle saadaan runsaasti lisää uutta terminaalitilaa lähtöselvitys-, turvatarkastus- ja matkatavaroiden luovutustoiminnan käyttöön sekä pystymme parantamaan nykyisiä pysäköinti- ja joukkoliikennejärjestelyjä. Uudisosaan valmistuu multimodaali matkakeskus, joka antaa mahdollisuuksia kehittää lentoaseman linkittymistä monien eri liikennemuotojen kanssa.

Nykyiset tulo- ja lähtöhallit uudistuvat, ja muutostöiden jälkeen ne liitetään osaksi Euroopan-lentojen porttialuetta.Terminaali 2:n laajentaminen alkaa alkuvuonna 2019. Alustavien suunnitelmien mukaan hanke olisi kokonaisuudessaan valmiina vuoden 2022 aikana. Lue lisää.

Vuonna 2020 terminaali 2:n edustalla otetaan käyttöön uusi pysäköintihalli, jonne tulee 1 800 parkkipaikkaa. Lue lisää.

Vuonna 2021 avautuu Helsinki-Vantaan uusi pääsisäänkäynti, uudet lähtö- ja tulohallit sekä uusi turvatarkastus.

Vuonna 2022 nykyiset lähtöselvitys- ja matkatavaranluovutustilat ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen ja liitetty osaksi Schengen-porttialuetta.

Kaiken kaikkiaan lisätilojen rakentaminen ja käyttöönotto, uusien palvelujen lanseeraus ja matkustuksen sujuvoittaminen tapahtuvat vaiheittain. Kehittämisohjelma pilkotaan pienempiin vaiheisiin, jotta markkinatilanteen muutoksiin voidaan reagoida joustavasti. Sisältö, kustannukset ja aikataulut tarkentuvat suunnittelun edetessä.

Finavian kehitysohjelman kumppanit

Koko kaukolentoalueen laajennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto PES-Arkkitehdit. Terminaalin rakennusurakasta vastaa YIT ja asematason rakentamisesta Destia.

Terminaali 2:n laajennuksen ja lentoaseman uuden sisäänkäynnin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto ALA Oy. Suunnittelutyöryhmässä olivat mukana myös Arkkitehtitoimisto HKP Oy ja Ramboll Finland. Muutostöiden allianssihankkeeseen on lisäksi valittu mukaan SRV

Multimodaali matkakeskus

Multimodaali matkakeskus on visionäärinen hanke, jolle Finavia on saanut EU-rahoitusta suunnitteluvaiheeseen 2,25 miljoonaa euroa ja toteutukseen 7,38 miljoonaa euroa.

Thumbnail from the video with title Helsinki-Vantaan kehitysohjelma